,

Американските социалисти – безсрамни капиталисти

Сенаторът Бърни Сандърс който беше част от президентската надпревара през 2020 г. обещавайки да преобрази Америка с лява визия за икономическа и екологична справедливост, е символ на левичарите в Америка.

Бърни Сандърс

Но високите му доходи, многобройните му къщи и пристрастието към пътуванията със самолет на самоопределилия се като демократичен социалист, го подложиха на критики, че начинът му на живот невинаги отговаря на реториката му.

Сандърс не успя но продължава да се представя като народен икономически популист, който се фокусира върху неравенството в доходите и по-високите данъци за богатите.

“Нашата кампания е насочена към преобразяване на страната и създаване на държава, основана на принципите на икономическата, социалната, расовата и екологичната справедливост”, каза той.

“Заедно започнахме политическото възраждане”, каза той. “Сега е време да завършим тази революция и да осъществим визията, за която се борихме.”

Тази еднофамилна къща, построена през 1981 г. и разположена в Бърлингтън, Върмонт, е регистрирана на името на Бърнард и Джейн Сандърс. (Google Maps)

Но Сандърс игнорира критиките за големите си разходите и личното му богатство.

“Революционерът” притежава три къщи.

През 2016 г. купува къща с четири спални на брега на езерото в родния си щат на стойност $575 000 долара. Това е в допълнение към къщата му във Вашингтон, както и къща в Бърлингтън, щ. Върмонт.

Сенатор Бърни Сандърс и съпругата му Джейн О’Миара притежават тази градска къща, построена в края на XIX в. в окръг Колумбия. Къщата е с една спалня, една баня и половина и тухлен екстериор (Google maps)

Какви речи обаче държи Бърни през 2017 г: “Колко яхти са необходими на милиардерите? Колко коли са им необходими? Хайде стига! Не можеш да имаш всичко.”

През последните години Сандърс е печелил повече от $1 млн. долара годишно, въпреки че остава в края на списъка на демократите в Сената по отношение на нетното си състояние.

През май VTDigger съобщи, че през 2017 г. е спечелил повече от $1 млн. долара – като $885 767 долара от които са дошли от парични аванси и хонорари за книгата му “Нашата революция” за неуспешната му кандидатура за президент през 2016 г. Това е вторият път, в който той печели приблизително тази сума, като през 2016 г. също е направил повече от един милион.

Бърни Сандърс придобива този ваканционен дом на брега на езерото Чамплейн в островната община Норт Херо, Върмонт. Историческата къща с четири спални е построена през 1920 г. и е разположена на 1,1 акра земя. (Screen Shot trulia.com)

А как се справят другите демократи, които говорят пламенно против капитализма?

Според сп. Forbes колежката му от левия фланг сенатор Елизабет Уорън има приблизително $7,8 млн. долара нетно състояние.

Да живее соцЕализма!

Консерваторите посочват начина на живот на Бърни Сандърс като пример за тотално лицемерие, като се имат предвид неговите мантри за облагане на богатите с данъци.

“Ето защо ги наричат либерали с лимузини”, заяви президентът на “Американците за данъчна реформа” Гроувър Норкуист в предаването “The Evening Edit” по Fox Business Network.

“Неговият план за здравеопазване, както той признава, ще струва на данъкоплатците $32 трилиона долара. Той иска 8-процентен повсеместен данък върху заплатите на хората: $12 трилиона долара – т.е. %8-процентно намаление на заплатите на всички, за да платим за неговия утопичен здравен план и то да успеем да платим само една трета от него. Така че можете да си представите безкрайния брой увеличения на данъците и регулациите, които искат да наложат”.

Но други части от начина му на живот също предизвикват внимание, особено в сравнение с призивите му да се ограничи замърсяването на околната среда, а също и да се преразпредели богатството на “милионерите и милиардерите”.

През октомври 2019 година Бърни Сандърс е похарчил близо $300 000 долара за самолетни билети, за да може да говори пред аудитории в девет щата. И това от кандидат, който подкрепя т. нар. Зелена политика, целяща драстично намаляване (ако не и пълно премахване) на пътуванията със самолет.

Според VTDigger екипът на Сандърс е закупил въглеродни компенсации на стойност близо $5 000 долара, за да балансира емисиите, генерирани от пътуването. Компенсацията на въглеродни емисии представлява намаляване на емисиите, за да се компенсират емисиите на други места.

В същия ден, в който кампанията му плати на компанията за самолети, Сандърс нарече изменението на климата “планетарна криза” в туитър.

След като Сандърс обяви кандидатурата си за президент, той получи нова вълна от критики от страна на консерваторите, а коментаторът Чарли Кърк заяви: “Изкарва се убеден социалист, но изглежда, че той обича да живее като капиталист.”

А какво да кажем за скандала със съпругата на Бърни, Джейн Сандърс за времето, когато тя е била президент на колежа “Бърлингтън”?

Според материали в “Уолстрийт джърнъл” колежът бил закрит през 2016 г., заради огромните дългове, натрупани по времето, когато Сандърс го е водила – по-специално, понеже колежът е сключил сделка с недвижими имоти на стойност 10 млн. долара. Федерални следователи проверяваха дали Джейн Сандърс е извършила банкова измама, като е завишила размера на парите, обещани от училището на дарители, но следователите уж приключиха разследването и не повдигнаха обвинения.

Републиканците от Върмонт смятат, че скандалът беше потушен заради Бърни Сандърс.

“Ако тя беше Джейн Доу, а не Джейн Сандърс, никога нямаше да получи този заем, никога нямаше да издържи най-елементарното проучване на банката”, заяви заместник-председателят на Републиканската партия на Върмонт Брейди Тоенсинг.

“Уолстрийт джърнъл” твърди, че сагата, както и информацията, че между 2009 и 2011 г. училището е платило повече от $328 000 долара, за да запише ученици в училище по дървообработване, ръководено от дъщерята на г-жа Сандърс, “показват финансова некомпетентност и склонност към непотизъм”.

“Звучи точно като социализъм”, се казва в редакционната статия.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *