Байдън номинира комунистка от бившия Съветски съюз за директор на Службата за контрол – висшия регулатор на всички американски банки!

Американка от казахстански произход, в миналото правила противоречиви коментари за Съветския съюз, може да стане следващият контрольор на американската валута.

В края на септември президентът на САЩ Джо Байдън номинира Сауле Омарова, преподавател по право в университета “Корнел”, за позицията на контрольор на валутата. Тази влиятелна роля ще я направи отговорна за регулирането на най-големите американски банки.

Омарова е противоречив избор. Родена е в Казахстанската ССР през 1966 г. и учи в провинциалния град Уралск. След като постига отлични резултати в училище, тя учи философия в Московския държавен университет, като печели стипендия “В. И. Ленин” за високи академични постижения. Кариерата ѝ претърпява драматичен обрат през декември 1991 г., когато Съветският съюз се разпада, докато Омарова е на университетски обмен в Съединените щати.

Младата казахстанка успява да остане в щата Уисконсин, за да завърши докторантурата си по политически науки, след което започва успешна кариера в областта на правото и академичните среди.

В интервю през 2020 г. Омарова споделя за непланираното си заминаване от СССР: “Честно казано, и до днес се чувствам виновна, че съм напуснала страната в такъв съдбоносен момент” и се шегува: “защото очевидно не са могли да се справят без мен”.

Докато много емигранти от бившия Съветски съюз използват свободата, на която се радват на Запад, за да се обявят срещу авторитарния социализъм, Омарова изказва мнение, че свободният пазар в някои отношения отстъпва на държавния контрол в СССР.

През 2019 г. тя написа в Туитър: “Докато не дойдох в САЩ, не можех да си представя, че неща като разликата в заплащането на мъжете и жените все още съществуват в днешния свят. Казвайте каквото искате за стария СССР, но там нямаше разлика в заплащането на мъжете и жените. Пазарът не винаги “знае най-добре”.”

Това мнение предизвика широка критика, особено сред републиканските наблюдатели.

През 2020 г. статия, написана от Омарова, в която се изказва предположение за необходимостта от контролирана от правителството “народна счетоводна книга”, която да “сложи край на банковото дело, каквото го познаваме”, предизвика допълнителни търкания по отношение на нейната номинация, като според някои съобщения умерените демократи може да се противопоставят на назначаването ѝ.

Сенатор от Републиканската партия призовава Омарова да публикува публично университетската си дисертация от времето, когато е учила в Московския държавен университет, озаглавена “Икономическият анализ и теорията на революцията в “Капиталът” на Карл Маркс”. В Съветския съюз за амбициозните учени е било почти невъзможно да не възхваляват “достойнствата” на социализма и марксистката теория.

Омарова отрича да има комунистически симпатии, като казва пред Financial Times: “Баба ми е останала сираче, защото Сталин е изпратил цялото й семейство в Сибир и те са загинали там. Семейството ѝ е било унищожено, защото са били образовани казахи, които не са се присъединили към партията”.

В същото интервю Омарова обяснява какво според нея стои зад споровете около нейната номинация.

“Аз съм лесна мишена”, каза тя. “Емигрант, жена, малцинство. Не изглеждам като типичния контрольор на валутата. Имам различна история. Лесно е да бъда демонизирана и очернена.”

По материал на RFERL: https://www.rferl.org/a/saule-omarova-biden-soviet-union-comptroller/31524305.html

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *