Бивши американски военни доброволно помагат на украинската армия

Харисън Йозефович напуска работата си като полицай в Чикаго и заминава за чужбина скоро след като Русия нахлува в Украйна. Ветеран от армията, той казва, че не е могъл да не се присъедини към американските доброволци, които искат да помогнат на украинците в борбата им.

Сега Джозефович оглавява група, наречена Task Force Yankee, която по думите му е назначила повече от 190 доброволци на бойни места и на други длъжности, като същевременно е доставила близо 15 000 комплекта за първа помощ, помогнала е за преместването на повече от 80 семейства и е помогнала за доставката на десетки палети с храна и медицински материали на южния и източния фронт на войната.

Това е трудна и опасна работа. Но Йозефович казва, че се е чувствал безпомощен, наблюдавайки от Съединените щати миналата година по време на изтеглянето на САЩ от Афганистан, особено след като негов близък приятел, старши сержант Райън Кнаус, загива при самоубийствен атентат в Кабул.

“Просто се опитвам да направя всичко възможно, за да съм сигурен, че мога да помогна на другите да не преминат през това, през което аз преминах”, каза той в събота по време на интервю, проведено чрез платформа за съобщения.

Бивш американски морски пехотинец, който загина миналата седмица, се смята за първия американски гражданин, убит по време на сражения в Украйна. Уили Джоузеф Кансел, на 22 г., е починал в понеделник, докато е работил за компания за военни поръчки, която го е изпратила в Украйна, съобщи майка му Ребека Кабрера пред CNN.

Смята се, че неопределен брой други американци – много от тях с военно минало – се намират в страната, където се сражават с руските сили, наред с украинци и доброволци от други държави, въпреки че американските сили не участват пряко в боевете, освен че изпращат военни материали, хуманитарна помощ и пари.

Нахлуването на Русия възложи на посолството на Украйна във Вашингтон задачата да отговаря на запитванията на хиляди американци, които искат да помогнат в борбата, а Украйна използва интернет за набиране на доброволци за чуждестранните сили – Международния легион за защита на Украйна.

“Всеки, който иска да се присъедини към защитата на сигурността в Европа и света, може да дойде и да застане рамо до рамо с украинците срещу нашествениците от 21-ви век”, заяви президентът Володимир Зеленски в съобщение за набиране на нови членове.

Аня Осмон от щата Тексас, която е участвала в мисии в Ирак и Афганистан, докато е служила в американската армия от 2009 до 2015 г., заяви, че е отишла в Украйна сама. Медицинско лице, тя каза, че е пристигнала в Украйна на 20 март и е живяла в гората с други членове на Международния легион, преди новият командир да я отпрати, защото не искал жени бойци.

30-годишната Осмон казва, че майка ѝ иска тя да се върне у дома преди септември. Но засега нямала търпение да се измъкне от хотела, в който е отседнала в Лвов, и да попадне в друг боен отряд, който е по-близо до мястото на действие.

“Не мога да се отвърна от несправедливостта”, каза тя. “Никой не трябва да се страхува.”

Ветеранът от морската пехота на САЩ Еди Етуе каза, че е напуснал работата си в “гиговата икономика”, намерил е приятел в Колорадо, който да гледа котката му, и се е отказал от дома си на четири пресечки от плаж в Сан Диего, Калифорния, за да помага в Украйна, където е от около две седмици. Първоначално е работил с организация за оказване на помощ, но сега се обучава с Международния легион.

36-годишният Етуе казва, че просто не е могъл да остане вкъщи. “Това е правилното нещо, което трябва да направя”, каза Етуе, който е финансирал пътуването си чрез онлайн кампания за набиране на средства.

Семейната история на Етуе го е насочила към Украйна. Той разказва, че баба му и дядо му са напуснали Унгария само с четирите си деца и малко дрехи след революцията от 1956 г., която е потушена от съветските войски, убили или ранили хиляди хора.

“Това, което се случва тук, ще се отрази не само на хората, които го преживяват, но и на техните деца и внуци”, казва той. “Знам това от личен опит.”

Джозефович, бивш полицай от Чикаго, казва, че в Украйна има хиляди американски и други доброволци. В страната действат множество организации, а Джозефович казва, че само неговата група е назначила десетки доброволци на позиции в цялата страна, като около 40 от тях са на бойна работа.

“Не съдействаме на цивилни лица да влязат в каквато и да е роля за преки военни действия. Само насочваме и свързваме бивши военни доброволци”, каза той.

Но има и много друга работа за вършене. Групи от доброволци доставят медицински и хранителни продукти на хората в 44-милионната държава, каза той, а други работят с бежанци и други хора, които е трябвало да напуснат домовете си.

“Колкото повече се приближавах към Украйна и колкото повече време прекарвах в нея, толкова повече празнини откривах, които трябваше да бъдат запълнени, за да се увеличат максимално усилията на моите групи доброволци”, каза той.

Осмон, която казва, че е поддържала контакт с групата на Джозефович, казва, че е снабдявала войниците с антибиотици и противовъзпалителни лекарства след дни в гората.

“Повечето страдаха от треска от криенето в окопите в снега и студения въздух”, каза тя. “Бронхитът ги опустошаваше”.

Етуе казва, че е почувствал страната, след като е направил 24-часово пътуване в двете посоки с друг доброволец, за да вземе автомобил в Одеса. Той каза, че е впечатлен от качеството на хората, служещи в Международния легион, тъй като украинците са свършили добра работа, за да отсеят неопитните и “военните туристи”, които нямат какво да предложат като военни.

“Мисля, че се справят невероятно добре, като се има предвид, че са във война с една от най-големите постоянни армии в света”, казва той.

Източник: https://www.politico.com/news/2022/05/01/marine-ukraine-killed-willy-cancel-00029197

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *