,

В САЩ победа за свободните хора срещу задължителното ваксиниране; медийно затъмнение!

Затъмнението на новините достигна кризисни нива. Това е напълно ужасяващо и това, което ще прочетете, може би е най-лошият случай от години. OSHA, подразделението на Министерството на труда, натоварено с изпълнението на заповедта на Байдън за ваксините, току-що се отказа от драконовския си и изключително лош мандат за частните предприятия. Това освободи около 80 милиона души от задължението да се ваксинират.

Нито една новинарска медия не съобщава за това. Трябваше да разбера за това от Алекс Бересън, чийто акаунт в Twitter беше спрян. Дори тогава не повярвах, докато не погледнах сам на уебсайта на OSHA. Там се казва следното.

На 12 ноември 2021 г. Апелативният съд на САЩ за Пети окръг уважи искането за спиране на действието на спешния временен стандарт за ваксинация и тестване COVID-19 на OSHA, публикуван на 5 ноември 2021 г. (86 Fed. Reg. 61402) (“ETS”). Съдът разпореди OSHA “да не предприема никакви стъпки за въвеждане или прилагане” на ETS “до следващо разпореждане на съда”. Въпреки че OSHA остава уверена в правомощията си да защитава работниците при извънредни ситуации, тя преустанови дейностите, свързани с въвеждането и прилагането на ETS, в очакване на бъдещото развитие на съдебния спор.

Това е огромна победа за свободата и за работниците в цялата страна. Изглежда и като първото и най-голямо отстъпление от тиранията, която търпим от твърде дълго време вече. Изглежда, че OSHA се е подчинила на съда, което е доста невероятно, защото това противоречи дори на администрацията на Байдън, която много ясно заяви, че OSHA трябва да продължи, въпреки това, което каза съдът.

Към момента на публикуването на този текст (18 ноември 2021 г.), новината обикаля целия Twitter, но не е спомената от нито една национална преса. А това е съдебно решение на федерален съд, което засяга всеки среден и голям бизнес в цялата страна!

Нито дума за това е медиите обаче!

Положението може да се промени, но засега това, което виждаме, е пълно затъмнение. Да живе Оруел!

Имахте ли възможност да разгледате становището на 5-ти окръжен съд? То беше невероятно добро. Следват някои интересни откъси:

При съмнителното допускане, че мандатът действително преминава през конституционен контрол – което не е необходимо да решаваме днес – той все пак е фатално погрешен сам по себе си. Наистина, напрегнатите предписания на Мандата го превръщат в рядко срещаното правителствено постановление, което е едновременно прекалено всеобхватно (прилага се за работодатели и служители в почти всички отрасли и работни места в Америка, без да се прави опит да се отчетат очевидните разлики между рисковете, пред които са изправени, да речем, охранител на самотна нощна смяна и работник в месопреработвателен цех, работещ рамо до рамо в тесен склад), така и недостатъчно всеобхватна (претендира да спаси работниците с 99 или повече колеги от “сериозна опасност” на работното място, като същевременно не прави никакви опити да предпази работниците с 98 или по-малко колеги от същата заплаха). Обявеният стимул на мандата – предполагаемата “извънредна ситуация”, на която целият свят е подложен вече почти две години и на която самата OSHA реагира почти два месеца – също е неубедителен. Освен това обнародването му грубо надхвърля законовите правомощия на OSHA.

Великолепно! Но има още:

Опитът на OSHA да вкара вирус, който се разпространява по въздуха и е широко разпространен в обществото (и следователно не е характерен за нито едно работно място) и не застрашава живота на огромното мнозинство от служителите, в съседна фраза, която се свързва с токсичност и отровност, е поредното прозрачно натякване.

И още:

Мандатът е зашеметяващо широкообхватен. Прилагайки се за двама от всеки трима служители в частния сектор в Америка, на работни места, които са толкова разнообразни, колкото и самата страна, мандатът не отчита може би най-съществения факт: постоянната заплаха от COVID-19 е по-опасна за някои служители, отколкото за други.

И най-накрая:

Ясно е, че отказът на предложеното от вносителите на петицията спиране би им нанесъл непоправими вреди. От една страна, мандатът заплашва да накърни съществено интересите на свободата на нежелаещите да получат помощ лица, поставени пред избора между работата(ите) и джебчийството.

В заключение:

От икономическата несигурност до разправиите на работното място, самото привидение на задължението допринесе за неописуеми икономически сътресения през последните месеци. Разбира се, принципите, които са заложени на карта, когато става въпрос за Мандата, не се свеждат до долари и центове. Общественият интерес се обслужва и от запазването на конституционното ни устройство и свободата на хората да взимат изключително лични решения според собствените си убеждения – дори, а може би и особено, когато тези решения разстройват държавните служители.

Приятели, всичко това е страхотно и е причина да не губите надежда. Това, което направи разликата тук, беше натискът от много хора да се следва науката, вместо да се следват моделите на тоталитаризма. Много хора в Конгреса ми казаха, че всички изследвания, свързани с естествения имунитет, просто не могат повече да бъдат пренебрегвани.

Ако обаче OSHA отмени въвеждането и прилагането на важна мярка, но никой не знае за това, то наистина ли се е случило? Скоро ще разберем. Отделите по човешки ресурси в цялата страна вече са започнали да прилагат директивите на Байдън. Това, което те правят, всъщност е незаконно! То трябва да спре незабавно. Но то няма да спре, докато не се съобщи за този огромен обрат. Тези компании вероятно ще продължат да нарушават правата на работниците си, вярвайки, че се съобразяват с някакъв закон.

Въпреки всички основания за оптимизъм, ние далеч не сме излезли извън опасност. Най-голямата заплаха, пред която сме изправени сега, е инфлацията и отговорът на администрацията на Байдън на нея. Тя нареди на FTC (Федералната комисия по търговията) да проучи дали огромните увеличения на цените в енергийния сектор представляват незаконно изнудване.

Не ми се искаше да ви казвам, “казах ли ви аз”, но преди месеци писах, че предстои контрол на цените. Но той няма да бъде в старата си форма. Те ще бъдат под формата на рутинен регулаторен тормоз в името на спирането на ценовото наддаване. И това се случва точно когато наближава зимата и страната отчаяно се нуждае от преразпределение на енергийните си нужди.

Не дай си Боже, колата ви да се повреди тази зима. Може да не успеете да си купите друга. Току-що говорих по телефона с дилър в Тексас, който каза, че просто няма никакви налични автомобили – или около половин дузина на месец в магазина му. Продавачите нямат много работа, а хората се борят със страха, че тази зима ще останат да се возят в автобуси ако им се повреди колата.

Засега нека направим две неща: 1) нека да празнуваме, че OSHA се е оттеглила, и 2) нека не спираме да виним медиите, че дори не са съобщават за това.

Живеем в изключително нестабилни и ужасяващи времена, но това развитие на събитията показва, че е възможно да се надделее над всички трудности.

Джефри Тъкър

Джефри Тъкър е редакционен директор на Американския институт за икономически изследвания. Той е автор на хиляди статии в научната и популярната преса и на осем книги издадени на пет езика, последната от които е “Пазарът ви обича”. Той е и редактор на “Най-доброто от Мизес”. Говори широко по теми от областта на икономиката, технологиите, социалната философия и културата. Американският институт за икономически изследвания в Грейт Барингтън, Масачузетс, е основан през 1933 г. като първия независим глас за разумна икономика в САЩ. Днес той публикува текущи изследвания, провежда образователни програми, издава книги, спонсорира стажанти и учени и е дом на световноизвестното Общество на Бастиа и на високоуважавания проект “Здрави пари”. Американският институт за икономически изследвания е обществена  благотворителна организация с идеална цел.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *