, , , , , ,

Енергийна зависимост. Турски поток. I 2.03.2021

Дискусионен Клуб “Свободна България” представя видеозаписа от събитието на 02.03.2021 на тема “Енергийната зависимост. Турски поток.”
с гост-говорители:
Георги Георгиев, председател на Гражданско движение БОЕЦ – България Обединена с Една Цел
Атанас Шарков, председател на Граждански мегдан и предприемач

Това събитие, всъщност е продължение, или втората част от темата “Енергийната зависимост. Турският поток.”

Като първата част се състоя на 19.11.2020г.
с гост-говорители: Мартин Димитров, Петър Славов и
Атанас Шарков под заглавие Енергийният монопол и може да видите ТУК.

Турски поток, отбеляза Георги Георгиев от ГД БОЕЦ е един от най-важните въпроси, защото в него е вложена огромната сума от 3 милярда долара.

Той обърна внимание на интересен детайл, че при подписването на договора, тук в България, наред с представител на “Аркат”, министърът на енергетиката на България, министър-предстедателят Бойко Борисов, забележете, присъства и руският министър на икономиката. И попита:

– Защо , при положение, че още тогава Борисов ясно се разграничава, като каза, че това няма нищо общ с Кремъл, Москва, Газпром и т.н.

Георги спомена и за серията от граждански акции на БОЕЦ, обосновавайки се по начин, от който много българи можем да се поучим:

– Тъй като ние не сме медия, не сме разследващи журналисти, но бидейки активни граждани, разработихме този метод, или този стил на гражданска активност, да отидеш на място и да провериш какво се случва – в конкретния случай с този проект, както и в други случаи. Сам да попиташ Какво се случва с моите пари? Кой ми харчи парите? Кой строи? Кой надзирава? Кой следи за качеството?

И започнахме с една серия от 14 поредни акции на различни обекти включително, както на Турски поток, т.е. както по трасето на тръбата, така и на компресорната станция на село Расово.

– Още при първата акция установихме неща, които бяха изненадващи дори и за нас. Ние очаквахме, че ще видим и разкрием руската връзка, (което не е тайна за никого …), но когато отидохме там на място и заварихме само една бълграрска и една руска фирма, само руски работници и нито един представител на българската държава, това изненада дори нас. Там нямаше строителен надзор, нямаше строителен контрол. Руска техника, руска охрана, дори. В същото време, нито една от тези фирми, които бяха там – руската IDC и беларуската държавна компания „Белтрубопроводстрой“ не са изпълнители по този прект. Те не фигурират никъде в документацията. По документи и по проекти, по договор саудитската фирма “Аркат” е изпълнител на този проект…

Така започват една серия от следващи акции, на различни обекти, с които да портърсят отговорите на въпросите, които възникват при акцията им за Турски поток в областта Брусарци. А именно:

Къде е българската държава?

Кой защитава нашия интерес?

Какво правят там руснаците и беларуската фирма?

В записа ще разберете за престъпността и обвързаността на тези две фирми с Газпром и Кремъл, както и как вървят нещата с тези техни сигнали до Брюксел.

Атанас Шарков, от своя страна, акцентира, че всичко това не касае само някакви висши нива, а енергийната ни зависимост е пряко свързана с живота на всеки един от нас – гражданите:

От това зависи достъпът ни до чиста и свободна енергия, която не е натоварена с корупционни тежести. А факт е Турски поток си е един чисто вътрешен руски проект. Трябва да е ясно на абсолютно всички, че той няма нищо общо с интереса на българските потребители, на българските граждани и българския бизнес. По време на тази злощастна 2020 година на нас ни бе сервирана короната на руския газов шантаж.

Той продължи и с факти около Турски поток, като изтъкна колко е важно да се замислим какви са нашите възможности за действие и да осъзнаем, че промяната започва от самите нас.

– От нашата воля, да се включим, да участваме, да има търпимост помежду ни, защото всичко зависи от волята ни за общи действия. Гражданските медии, гражданското участие, граждансите организации, ние самите, ние сме суверена на тази държава трябва да изнесем тази тежест и много бързо нещата могат да се завъртят и променят, въпреки, че сега на повечето хора изглежда невъзможно.

Целия разговор може да проследите в нашия видеоклип от 02 март 2021 г.:

Отзвука написа: Поликсения Ангелова

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *