, , , , ,

Енергийният монопол | Дискусионен Клуб Свободна България | 19.11.2020

На 19 ноември 2020 г. се състоя онлайн предаването на Дискусионен Клуб “Свободна България” по темата за Енергийния монопол. Гост говорители бяха господин Мартин Димитров и Петър Славов. Техни събеседници – Радослав Илиев, Атанас Шарков и Даниела Беличовска.

Единият гост-говорител, Петър Славов – народен представител в 43-то Народно събрание, адвокат, председател на Сдружение Граждански Блок, започна с историята на този газов поток, как той е стартирал, разликата между Южния поток, който бе широко обсъждан в предното издание на парламента и Руско-турския, който се строи сега. Разказа също за разкритията, които те са направили, благодарение на едно дело, заведено, поради мълчанието за цените, гаранциите и обезпечението на потока.

Мартин Димитров – български политик, народен представител в 43-то Народно събрание, лидер на СДС от 2008 г. и съпредседател на Синята коалиция, на свой ред изложи сблъсъка на двете тези за източниците на газ, който да използваме: Едната е руската, независимо от цената, базирана на добрите стари взаимоотношения с Русия. Втората е да се използва газ, от източник, от който да бъде най-изгодно за страната ни, независимо чий е.

Отговори на въпроси като:
– Защо газът е важен?
– Европейската процедура за защита на 8 страни, централно европейските, Балтийските и България, от които ние не можахме да се възползваме;
– Целта на проекта Руско-турски поток е да заобиколи Украина, от което ние отново губим, плащайки за чужди цели.

Бе коментирано още:
– Колко ни струва Русия до момента и в частност Руско-турски поток?, зададен от Даниела Беличовска;

– Какви алтернативи, освен гражданския натиск имаме?, пита Радослав Илиев.

– Цената на газа, както и детайли за строежа на тръбите?, засегнати от Атанас Шарков.

Тези и други важни подробности, вижте в нашия видеозапис:

автор: Поликсения Ангелова

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *