Жертвите на комунистическите репресии

автор: Габриел Илиева

На 7 януари 2020 се проведе първото събиране на Дискусионен Клуб ”Свободна България” за новата 2020 година.

Темата ни този път бе ”Жертвите на комунистическите репресии”, като наш гост беше проф. Никола Алтънков, който представи и книгата си ”История на БКП”.

Никола Алтънков е български учен и политик, доктор по история и професор от Калифорнийския университет в Санта Барбара. Магистър на изкуствата от Института за чужди науки в Монтерей. Член на Академията за политически науки в Ню Йорк и на почетното социологическо общество „Делта Тау Капа“. Автор е на трудове по история, политология, социология и икономика, като има над 200 публикации.

По време на вечерното ни събитие проф. Алтънков разказа накратко личната си история, а в последствие представи и мотивите си (как и защо) е решил да напише книгата си “История на БКП”. Като основна причина за решението си да създаде този ценен исторически труд той посочи липсата на такива книги, дори и на световно ниво. Имайки предвид дълбоката следа, която комунистическият режим е оставил в страната ни и в света, проф. Алтънков смята, че липсата на ясно написана история на този основен играч (БКП) е един голям пропуск.

По време на събирането ни, както обикновено, имаше и време за свободно задаване на въпроси и коментари. По този повод бяха разказани и други истории за режима, проф. Алтънков сподели някои от личните си преживявания по време на затварянето му в концлагера Белене, цитираха се и пасажи от книгата му.

Впечатлени, някои от младите хора, които слушаха, бяха дълбоко озадачени. Основният въпрос, който беше зададен, впоследствие предизвика развълнувани отговори…

До днешното поколение тепърва достигат всички тези истини, истории на болка, ужас и зловещ терор от времето на комунизма. Младежите виждат днес някакви остатъци и последствия, без да са наясно с корена им, но рядко чуват реалните и жестоки версии на тази част от миналото ни. Когато изведнъж чуят, и се заровят, все повече започват да разбират каква всъщност е била истината, тогава на тях това им изглежда едва ли не нереално.

Всичко е толкова жестоко и напълно противоречи на масовата пропаганда, с която сме свикнали, че понякога е трудно и да си го представи човек, а какво остава пък да повярва.

В този ред на мисли, как бихте обяснили на един млад човек – как можа да се стигне до всичко това, как и защо комунизмът дойде на власт?

Какво се случи, за да позволим на този безчовечен режим да се роди в обществото ни?

Как може нещо толкова разрушаващо и абсурдно да просъществува толкова време?

Това бяха част от въпросите в нашата дискусия. Ако искате да чуете повече, може да изгледате пълната версия на отразеното събитие във видеото ни тук:

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *