Жертвите на комунистическите репресии | Дискусия с отец Паоло Кортези | 02.07.2019

На 02. 07. 2019г. в Дискусионен Клуб „Свободна България“ имахме удоволствието да посрещнем като гост-говорител известния на обществото – Отец Паоло Кортези. С присъщата скромност и въпреки многото му полезни деяния и инициативи за доброто на хората в България, той самият се представи преди всичко като „обикновен човек“.

Служителят на Бог започна своето изложение с напомнянето, че „Жертвите на комунизма в България не са частна собственост на бъгарския народ и на българските учебници по история. Цялата история на България, на българския народ и специално на тези жертви, е на човечеството, на човешкото семейство.“

Той и неговите съученици (вероятно визираше хора от духовно, религиозно училище), винаги са живеeли с грижата за невинните, пострадали от всякакви събития – от природни бедствия до катаклизми, предизвикани от политичски събития. Нашият гост взе малко време да опише мисиите, в които се е въвлякъл от сърце, по линия на църквата. Между тях е Орденът на пасионистите, участие в дискусии на различни теми, като философия, история и много други, но Отец Кортези подчерта това, че жертвите на комунизма не са просто една тема, а преди всичко жертви и оттук трябва да тръгва всяка история, всяка дискусия, когато стане въпрос за това. За идеите може да се дискутира и спори 100 години, но те преди всичко са хора.

Той разказа за Лятното училище по история, което води в Белене, за 25 млади хора – студенти. „Защото история може да се учи не само от учебниците по история“.

Спомена и за посещението си в Румъния с 15 младежи, където папа Франциск е канонизирал 7 жертви на комунизма и е говорил по националната телевизия за румънските жертви на комунизма. Там главата на римокатолическа църква говори за нещо, което е основна мисъл на живота и на госта ни, а именно:
„Нашата работа е да връщаме в центъра, онези, които са били изхвърлени в периферията, като боклуци.“, имайки предвид жертвите на комунизма, невинните жертви на тоталитарните режими – изхвърлени, смaзани, бити, убити, репресирани. Изхвърлени извън обществото, извън градове (много хора от София са изведени принудително) на границата, в периферията, като недостойни.

Отец Кортези изтъкна, че „нашата работа – на църквата, но и на нас като граждани и хора, е да ги връщаме в центъра, в сърцето на нашето внимание, за да ги уважаваме и почитаме. Да ги извадим от тъмнината и отново да ги показваме.”

Когато е изпратен в Белене, той започва да учи български и да работи в християнската общност, а през 2012 г. го назначават за директор на „това светилище, посветено на Евгени Босилков“. Това е единственото светилище в България, посветено на жертва на комунистите. Малко, по малко, работейки и oпознавайки се с неговата история се запознава и с историята на другите, заедно с които е бил осъден.

По-нататък стана въпрос и за абсурдната ситуация, с която той се сблъсква, виждайки, че в Белене няма нищо направено за децата с увреждания. Засегна и необходимостта от грижа за всичи групи хора, които са по-слаби социално или физически – онеправдани и забравени от нас.

Дискусията завърши с препоръката на нашия гост – въпреки многото рани, трудности и болки да не изпадаме в депресия, а да останем позитивни, креативни и да вършим дейности, които подобряват нашето състояние и положението на угнетените в обществото.

За всички уроци по човеколюбие и родолюбие от Човека и служителя на Бог в България, Паоло Кортези, както и повече за войната от съвременните властимащи в държавата ни срещу него, може да проследите видеозаписа от събитието:

автор: Поликсения Ангелова

Отзвук от предходните ни събития, може да видите в сайта: www.svoboda21.com. Facebook страницата ни е Свобода 21. При интерес може да се присъедините и към facebook групата ни: Свобода 21.


Ето събитието и в снимки:

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *