, , , , , , ,

Зелената сделка и бъдещето на България I 07. 12. 2021 г.

На декемврийско събиране на Дискусионен Клуб „Свободна България”, провело се на 07. 12. 2021 г. наш гост-говорител бе господин Цветозар Захариев, а темата – за Зелената сделка.

Той направи кратко въведение, в което, както сам отбеляза „Много хора са чували за „Зелената сделка, но много малко знаят, реално, каква е тя, и в светлината на случващото се в България, тя ще става все по-актуална, защото „Зелената сделка“ е нов вид култура, изградена от Европа, за следващите, около 30 години. Тя има визия, до 2050 г.“

Важно е да се знае, че „Зелената сделка касае всеки един от нас, буквално – от това къде работи, до това как живее, през това как потребява и как ще може да произвежда. Дори, ако щете, за да се увеличи скоростта на домашния интернет, в пъти – задължително условие е това, като вид свързаност.”

А за тези, които сега тепърва чуват за това понятие: “Зелената сделка е една част от един голям пакет от договорености, които България е подписала в предходните между 3 и 5 години. Те, обаче, обхващат живота на много поколения – както предходните преди нас, така и нашето, така и следващите три поколения. И в националния план за икономическа устойчивост, който всъщност е българската заявка за Зелената сделка, тя е раздлена на четири части. Аз ще акцентирам върху зелената част, защото най-много средства се заделят за нея, като ще обърна внимание на другите три, понеже те са са взаимно свързани“.

Говорителят ни също обърна внимание, че „в България много хора, включително и управляващи, говорят глупости, защото твърдят, че мощности, изграждани за десетилетия, могат да бъдат преструкторирани за две-три години.”

“В България под зелено се разбира, например, метрото в София, или тролейбусите, но за Ваше сведение Столична община, заради цените на електричество, е намалила с 1/3 вагоните на метрото и на трамваите. Което в лошо време е прекрасно, направо ви иде да се разходите. Сега, за сега, е все още светло, но считайте, че след Нова Година, може да стане много дискотечно положението. И от това какво следва – Ковид с режим на тока и фалиращи производства, и повишаваща се цена на газта, и ние всеички сме „ОК“.. “

След тази привидно “забавно-хумористична” част, последваха реалистичната картина и тежките изводи.

Както се досещате, подобна тема породи много въпроси, а отговорите нямаше как да бъдат кратки. Тъй като изискваха специфика и техническа конкретика, от тях научихме доста интересни неща. Включиха се доста хора, които питаха и коментираха.

Разбира се – на дискусия, като на дискусия, имаше различни мнения и не рядко – противоположни.

Очаквано бяха зесегнати и соларните панели, както и други решения за домашната и промишлената енергия, с оглед спестяване на пари от електричество. И ред други въпроси, които може да проследите в пълния запис от срещата.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *