, , , , , ,

Имперските амбиции на Русия днес I 03.05.2022г.

Tемата на това издание на Дискусионен клуб “Свободна България” бе третата от поредицата ни за Русия. Първата бе с Иво Инджев, записът от това събиране вече е качен на сайта ни. Втората беше прожекцията на филма “Второто освобождение”, което събиране се проведе в началото на април. Сега завърваме този цикъл, като този път фокусираме върху: ИМПЕРСКИТЕ АМБИЦИИ НА РУСИЯ ДНЕС.

Нашият говорител e господин МАРГАРИТ МИЦЕВ, председател на Политическа партия Общество за Нова България, бивш евродепутат и депутат в 36-тото Народно събрание.

“Никой не може да обхване необхватното”, каза в началото нашият гост, защото проблематиката за Русия е доста разнообразна.

“Имаме големи фалкшификации в историята, свързани най-вече с Русия, защото това е една страна, която към 1487 година е само 50 000 кв. км. 392 години по-късно, Русия е 22 000 000 кв. км., близо, което означава, че за 392 години увеличението на територията е 440 пъти. Или всеки ден от 1392 г. до 1879 г. Русия се е разширявала с 15, 4 кв. км. В историята на човечеството няма по-експанзионистична страна от тази. От 1380 г., до 1917 г., това са близо 550 години, само 203 са прекарани в мир.”

С тази историческа статистика, г-н Мицев ни въведе в характера на страната, опитвала се на три пъти да ни превърне в своя 17-та република, като добави още:

“В Кавказ воюва 66 години, срещу Полша 64 години, срещу Крим воюва 42 години, за да се стигне до онзи момент, когато, 43 455 човека, под командването на княз Долгорукий, на 26 и 27 юни, един летен ден разбиват последната съпротива на кримските татари, които по-скоро не трябва да се казват татари, а монголи, защото татарите са изклани много преди това. Интересен е моментът с тази страна, защото независимо каква е формата на управление и устройство, Русия поддържа една – единствена политика, политика, насочена към уголемяване и постигане на свойте стратегически целии. Стратегическите цели на Русия са да излезе на топло море.”

За да докаже това твърдение, гостът ни се спря обширно на характера, желанията, действията и заветите на Петър I, Екатерина Велика и други водачи на страната.

Разбира се, в този контекст нямаше как да пропуснем да зададем въпроси и по горещата тема на настоящето – войната в Украйна.

Всичко това, както и други отговори в дискусионната част на събирането, може да проследите във видеото с пълния запис:

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *