,

Книгата „Голямото зло в Голямо Конаре“

“Голямото зло в Голямо Конаре“ е най-новата книга на Надежда Любенова. Тя беше представена в София от г-н Дянко Марков на 14.07.2018г. Книгата представлява сборник, който събира спомени от живи свидетели и архивни документи за комунистическите убийства в с. Голямо Конаре (днес Съединение).

Книгата е плод на ценни проучвания от страна на авторката, която е провела поредица от лични срещи с наследници на убитите и с живи свидетели, те са разказали своите покъртителни истории. Страниците предават дълбоки страдания и съкрушителни лични истории, документирани от Надежда Любенова и подкрепени със снимки, архивни документи, преписи от Заповеди, копия, списъци с имена на жертви на комунистическия режим.

На представянето на сборника присъствахме ние – от ДК “Свободна България”,членове на съюз Истина, видни лица, млади хора, граждани. Почет ни гости бяха кметът на Съединение, Братята Маркови и др.

 

Вечерта на Родината започна под звуците на „Шуми Марица“, след което г-н Дянко Марков представи книгата и разказа спомени от времето на комунистическите репресии.

Живи свидетели и потомци на убитите споделиха с гостите разтърсващите си истории, както и свои анализи относно времето, в което се намираме в момента.

Авторката получи искрени позравления от присъстващите за ценния труд, който е положила, за кратко време бяха изкупени доста бройки от книгата.

Ето едни от историите, поместени в сборника:

Разказва Борис Аргилашки:

На 14.09. откарват дядо в Цалапица, после в Стряма, да го изтезават тамошните садисти и накрая в с. голям Чардак. На 21. 09 е откаран с няколко души обречени на островче на река Пясъчник край селото. Убийците му нареждат сам да си изкопае гроба с вързани ръце, едната счупена, и счупен гръден кош…

Комунистите превърнаха живота ни в ад. Баща ми работеше тежка физическа работа. Моето трудово досие беше превърнато в политическа характеристика…

9-ти септември е най-противният ден не само заради убитите, но и затова, че разделя хората. Никога няма да забравя лумпените-убийци как се хвалеха с позвизите си. Убиваха безнаказано! Комунизмът се градеше върху костите на хиляди невинни жертви.

Разказва Атанас Ангелов Велков:

В Голямо Конаре полицията имаше коне. Комунистите докараха вързани арестантите в центъра на селото. Промушваха ги с железни вили…После връзват на всеки единия крак за задния крак на един кон, другият за крака на друг кон. Удрят на конете по една тояга, животните побагват в различни посоки и разкъсват живи вързаните хора… После оставят телата по улиците и канавките. Кучета ги разнасят, оси и мухи бръмчат над тях.

!!!

Книгата, освен по книжарниците, вече  може да бъде открита и в Библиотеката – Читалня, която се намира на ул. „Веслец“, 26, София.

Ние от Дискусионен Клуб „Свободна България“, които познаваме авторката лично, и бяхме специално поканени от нея да направим снимки и видео на събитието, и тук  изказваме своята искрена благодарност на Надежда Любенова за неуморния ѝ труд и искрено посвещение да издири, събере и предаде на следващите поколения, тези свидетелства и завети на нашите Бащи, които са обичали толкова много свободата и Отечеството си, че не са се предали и са оставили добър пример и за нас!

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *