, , , , ,

”Кой уби ястребинчетата” с Надежда Любенова I 02.05.2021

NLQstr

Здравейте приятели, на 2 май 2021 година се състоя онлайн събитие на Дискусионен Клуб “Свободна България”, с гост-говорител Надежда Любенова.

Писателят, документалист и изследовател Надежда Любенова е известна със своите книги: “По следите на терора”, “Обречени на забрава”, “В съда влизат убитите. Сборник от спомени на живи свидетели и архивни документи, анкети”, “Голямото зло в Голямо Конаре”, “Гнет и стоицизъм”, “Стряма – вторият Батак – 1944г.” и др.

Специално я поканихме във връзка с нейната най-нова книга и откритие: “Кой уби ястребинчетата”. И започнахме направо с въпросите. Първият от тях зададе Даниела Беличовска като въведение в темата:

– Как би представила книгата си? Какво те накара, кое те предизвика да пишеш по тази тема?

“Накара ме един от моите информатори, Емануил Христов, чиито разказ е в книгата. Извика ме у тях да ми даде данни, които аз не знам…Тъй като зная, че цялата комунистическа историография е измислица от начало до край. И той беше много убедителен. Разговарял е с човек от село Ястребино. Започнах с архивите. Стигнах до протокол за разпит от 3 януари 1944 година, две седмици след блокадата, за която твърдят, че по същото време са извършени убийствата. Такова е комунистическото повествование. Протокол за разпит – дознание на брата на двете близначки – Димитър, чичото, на брат на партизанка и още един човек, които не споменават въобще в своите подробни изповеди пред полицейския следовател, че са убити двете близначки, че има палежи на къщи, никой не споменава.

И от февруари, също 1944г, протокол за разпит, който съм публикувала, на сина на дядо Стани и баба Наста, който също не споменава, че са убити майка му и баща му и изобщо не споменава за убийства и за блокада. За мен това беше достатъчно. Ясно е, че на 20-ти не е имало такова нещо и щях само това да публикувам, но професори ме накараха да издиря архивите докрай и аз ги издирих, от архивите, полицейски, граждански и всичко е подредено и става ясно, че тогава не е имало убийства. Пpиеx и помощта нo пpоф. Алтънков и cъм много блoгодopна. Блoгодаpноcти дължа и на меcтния екcпеpт по аpxивите, който ми пpедаде вcичко налично по cлyчая По няколко пъти cъм poзглеждала и обpъщoла тези аpxиви или по-cкоро това, което е оcтанало от тяx, и cъм го пyбликyвала.”

Питахме и кога са унищожени архивите?
Отговорът на този въпрос, както и целия разказ, може да чуете в записа на телефонния разговор, който направихме с Надежда Любенова.

В него тя каза още: “Откъде идва омразата на комунистите към стабилната царска институция: Комунизъм означава от нищо неограничена власт. А стабилната Царска институция има закони, които произлизат от Търновската Конституция и на всекиму се въздава заслужено според делата. От 9 септември новата власт представлява терористична банда, а народът е буквално стадо, нападнато от глутници. Войската е пратена на запад да избива германците и тук бившите шумкари, с помощта на съветската окупаторка избиват елита. В тях няма нищо човешко.”

Надежда Любенова спомена и, че броят, на осъдените от “Народния съд” не е верен Тя описва по окръзи и показва, че не съвпада.
Приятно гледане!

Отзвук: Поликсения Ангелова

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *