Крипто милиардер и мега-донор на Байдън и демократите се срина скандално

Малко имена са били по-значими в областта на криптовалутите тази година от Сам Банкман-Фрид, главен изпълнителен директор на криптоборсата FTX. Така че когато тази седмица стана ясно, че къдрокосият милиардер и неговата борса са изправени пред ликвидна криза, той вече не е милиардер, а борсата му вероятно не е платежоспособна, това хвърли сянка върху цялото криптопространство и доведе до рязък спад на цифровите валути.

Това хвърли сянка и върху Вашингтон.

30-годишният Банкман-Фрид е основна сила в политиката на демократите, като се нарежда на второ място по големина сред индивидуалните дарители на партията през изборния цикъл 2021-2022 г., според Open Secrets, с дарения на обща стойност 39,8 млн. долара. Това отрежда второ място на Банкман-Фрид само след Джордж Сорос (около 128 млн. долара), но преди много други големи имена, включително Майкъл Блумбърг (28,3 млн. долара). Нещо повече, Банкман-Фрид бил обещал да харчи много повече за демократите занапред, като през месец май прогнозира, че ще финансира “над 100 млн. долара” и има “мек таван” от 1 млрд. долара за изборите през 2024 г.

Империята на Банкман-Фрид обаче се срина!

Миналия месец той сам отрече собствените си прогнози да дари толкова много пари на демократите, като ги определи за “глупави” пред Politico, а във вторник нетното му богатство спадна от 15,6 млрд. долара до потенциално под 1 млрд. долара, което Bloomberg нарече най-големия еднодневен срив, който някога е виждал сред милиардерите. Сега в криптосферата се носят слухове, че той може дори да фалира.

Съобщава се, че федералните регулатори вече разследват FTX, за да установят дали не е навредила на клиентите или не е нарушила финансовите регулации след имплозията си, тъй като само в неделя от нея бяха изтеглени 5 млрд. долара, много от които предизвикани от “туит” на главния изпълнителен директор на конкурентната борса Binance, че изхвърля криптовалути, свързани с FTX.

След това Binance сякаш се притече на помощ на FTX във вторник, преди да се откаже от офертата си за закупуване на FTX още на следващия ден. Цените на криптовалутите се понижиха на фона на опасенията за платежоспособността на FTX и страховете от възможно разпространение на заразата. Това е главозамайващ развой на събитията за FTX, която бе оценена на повече от 30 млрд. долара в своя пик; и за криптопространството, чиято стойност спадна от 3 трилиона долара до под 2 трилиона долара по време на тазгодишната криптозима.

Това е огромно количество унищожено богатство, което оставя крипто бъдещето несигурно, но също така е скандално за демократите, които привлякоха огромни дарения от крипто фигури, докато предприемаха плахи стъпки към регулиране на пространството тази година.

Банкман-Фрид беше основен дарител на президента Джо Байдън на изборите през 2020 г. и е основен донор на Protect Our Future PAC, комитет за политически действия, който подкрепи кандидати на демократите като Питър Уелч, който тази седмица спечели кандидатурата си за следващ сенатор на Върмонт, и Робърт Джей Менендес от Ню Джърси, който си осигури място в Камарата на представителите.

Нито Байдън, нито който и да е друг демократ, са коментирали скандалния срив на техният втори по големина донор.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *