, ,

Полша с най-голямата сухопътна армия в Европа до 2035 г.

Според репортаж на френския вестник Le Figaro Полша има за цел да създаде най-голямата сухопътна армия в Европа, като в анализа на вестника се посочват подписаните от Варшава договори за доставка на огромни количества оръжие, включително танкове, самоходни оръдия и ракетни установки.

Полша се въоръжава бързо и се снабдява с оръжия с бясна скорост. Преди договорите с Южна Корея, Варшава поръча 250 американски танка “Ейбрамс”, за да замени старите танкове от съветската епоха, които изпрати в Украйна, както и друго тежко оборудване. Сделката, подписана с южнокорейската компания Hyundai Rotem за доставка на танкове, ще възлиза на четири пъти повече от броя на танковете Leclerc, използвани в момента от френската армия.

Le Figaro отбелязва, че полският министър на отбраната Мариуш Блашчак обеща през юли, че Полша ще има “най-силните сухопътни сили в Европа”.

Полското правителство също така планира да увеличи броя на военнослужещите си от 170 000 днес на 300 000 до 2035 г. Същевременно страната има за цел да увеличи военните си разходи през 2023 г. до 3% от своя БВП, надминавайки всички останали страни от ЕС, включително Франция, която планира да достигне 2%.

Въпреки увеличението на сухопътните сили, Полша все още изостава във въздушните и военноморските сили в сравнение с Франция и Великобритания. Въпреки това Варшава модернизира и тези клонове на армията, като подписа споразумения за получаване на изтребители F-35 и FA-50, както и на три британски фрегати и два шпионски кораба, произведени от шведската компания Saab.

“За поляците руската заплаха винаги е присъствала и ще остане такава в дългосрочен план”, казва бившият ръководител на Европейската агенция по отбрана Клод-Франс Арнулд. “Поляците бяха в готовност още по време на срещата на върха на НАТО в Букурещ през 2008 г.”
“Тези въоръжения са доказателство за триумфа на концепцията за стратегическа автономия”, казва Фредерик Мауро от Института за международни и стратегически отношения.

Полското правителство се стреми да поеме ролята на “лидер на източния фланг на НАТО”, докато Южна Корея предлага много привлекателно съотношение между цена и качество, каза той.

“Войната на изтощение в Украйна показа колко е важно да имаш големи количества евтино оборудване”, добави Мауро. “Днес, в Европа с войната в Украйна, говорим за военна икономика. Да имаш модерно въоръжение не е достатъчно, трябва да разполагаш с голямо количество от него, при това бързо”, заключи анализаторът.

Източник: Remix News https://2×1.io/5dGBlB

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *