, ,

Превод на прес-съобщението на САЩ за Овчаров и компания

Днес Службата за контрол на чуждестранните активи (OFAC) към Министерството на финансите наложи санкции на петима настоящи или бивши български държавни служители – Румен Стоянов Овчаров (Овчаров), Александър Христов Николов (Николов), Иван Киров Генов (Генов), Николай Симеонов Малинов (Малинов) и Владислав Иванов Горанов (Горанов) – за широкото им участие в корупцията в България. OFAC посочи също така четири фирми, притежавани или контролирани от Малинов, както и една фирма, притежавана или контролирана от Горанов. Тези лица и фирми се посочват в съответствие с Изпълнителна заповед (E.O.) 13818, която надгражда и прилага Глобалния закон за отчетност на правата на човека “Магнитски” и е насочена срещу извършителите на сериозни нарушения на правата на човека и корупция по целия свят.

“Съединените щати подкрепят нашия съюзник в НАТО България в борбата ѝ срещу закостенялата корупция и руското влияние, които подкопават демократичните институции”, заяви заместник-министърът на финансите по въпросите на тероризма и финансовото разузнаване Брайън Е. Нелсън.

“Разкритото днес поведение обхваща различни политически партии и администрации, като подчертава спешната необходимост от разбиване на мрежите, които от години поддържат незаконни дейности, особено в енергийния сектор. Корупцията лишава българския народ от стотици милиони долари и възпрепятства инвестициите и икономическия растеж в страната.”

Днешното действие надгражда предишните санкции на OFAC срещу Делян Пеевски, Васил Божков, Илко Желязков и свързани с тях лица. Засилвайки тези действия, днес Обединеното кралство също посочи Пеевски, Божков и Желязков в рамките на Глобалния антикорупционен санкционен режим на Обединеното кралство. Тези действия демонстрират постоянния ангажимент на правителството на САЩ към многостранното партньорство и към търсенето на отговорност от лицата, участващи и отговорни за утвърждаването на корупцията в България.

Освен това Овчаров, Николов, Горанов и близките им семейства сега са обект на визови ограничения от страна на Държавния департамент съгласно раздел 7031(c) от годишния Закон за държавните разходи, външните операции и свързаните с тях програми. Раздел 7031(c) предвижда, че в случаите, когато държавният секретар разполага с достоверна информация, че чуждестранни длъжностни лица са замесени в значителна корупция или грубо нарушение на правата на човека, тези лица и членовете на техните близки семейства нямат право да влизат в Съединените щати. Щракнете тук, за да видите повече информация за обозначенията по член 7031, буква в).

УТВЪРДЕНА КОРУПЦИЯ В БЪЛГАРСКИТЕ ИНСТИТУЦИИ

Лицата, посочени днес, са заемали публични длъжности в продължение на много години, като са били в няколко администрации и са имали политически произход. Техният разнообразен профил и дългогодишната им известност в българската политика илюстрират степента, до която корупцията се е вкоренила в министерства, партии и държавни отрасли, и показват острата необходимост от политическа воля за провеждане на реформа в областта на върховенството на закона и за борба с корупцията.

Корупция, свързана с договорите в областта на енергетиката
Румен Стоянов Овчаров е бил член на българския парламент (депутат), а понастоящем е член на Националния съвет на Българската социалистическа партия (БСП). Овчаров е бил и министър, отговарящ за енергетиката, в края на 90-те години и отново в средата на 2000-те години.

Александър Христов Николов е бивш изпълнителен директор и заместник-директор на АЕЦ “Козлодуй” (АЕЦ), единствената атомна електроцентрала в България, собственост на правителството чрез Българския енергиен холдинг, където работи в продължение на 30 години на няколко длъжности.

Иван Киров Генов също е бивш главен изпълнителен директор на АЕЦ и е български депутат от БСП от 2017 до 2019 г.

Овчаров многократно е участвал в корупционни договори в областта на енергетиката с руски енергийни компании, като е получавал подкупи и други подкупи в замяна на договори с фиксирани цени за руски газ и ядрено гориво и договори за поддръжка на АЕЦ. Откакто е министър на енергетиката, Овчаров е получил повече от пет милиона евро в офшорни банкови сметки.

Договорите за доставка на ядрено гориво, сключени от пълномощници на Овчаров, са за над 50 млн. евро, което е довело до десетки милиони неправомерни печалби за участниците. Овчаров се възползва допълнително от завишените разходи за енергия в България, като въвежда ненужни посредници на пазара на електроенергия. Например, въпреки че АЕЦ има договор за директна продажба на електроенергия на българската Национална електрическа компания (НЕК), Овчаров координира действията си с Николов за получаване на договори за закупуване на електроенергия от АЕЦ, която след това препродават на НЕК, като се облагодетелстват за сметка на правителството и народа на България.
########
2
Овчаров, Николов и Генов координират личните си възнаграждения, като корупционно пренасочват договори за услуги за АЕЦ към собствените си бизнес интереси, избягвайки контрол от страна на българските власти чрез офшорно управление. Произтичащите от тези корупционни договори бизнес договорености са продължили поне до 2020 г., когато предприятия, подкрепяни от Овчаров, са спечелили договор за услуги с АЕЦ и са му предоставили дял от приходите.

Освен това Николов и Генов са се съгласили да приемат подкупи в размер на пет милиона български лева от чуждестранни ръководители на ядрени централи в замяна на гаранции за договори с КЕЦ. Дори след като напуска поста си на изпълнителен директор на КЕЦ, Генов иска три милиона български лева подкупи от български бизнес ръководители, за да улесни преразглеждането на решенията за възлагане на договори с КЕЦ в полза на техните компании.

OFAC определя Овчаров, Николов и Генов съгласно E.O. 13818 за чуждестранни лица, които са настоящи или бивши държавни служители или лица, действащи за или от името на такива служители, които са отговорни или съучастници в, или са участвали пряко или косвено в корупция, включително незаконно присвояване на държавни активи, отчуждаване на частни активи за лична облага, корупция, свързана с държавни поръчки или добив на природни ресурси, или подкуп.

Подкуп в съдебната система
Николай Симеонов Малинов беше народен представител от БСП, а сега оглавява проруската лобистка група Национално движение “Русофили”. Той е и основател и председател на политическа партия “Русофили за възраждане на Отечеството”, която се застъпва за по-силни връзки с Русия и е политическото продължение на Национално движение “Русофили”.

След като през септември 2019 г. е арестуван и обвинен в шпионаж за шпионаж в полза на интереси, подкрепяни от Русия, и му е забранено да пътува в чужбина, Малинов подкупва български съдия, за да му позволи да пътува до Русия, за да получи лично от руския президент Владимир Путин медал за дружба, който е придружен с награда от 2,5 милиона руски рубли.

OFAC посочва Малинов в съответствие с E.O. 13818 за това, че е чуждестранно лице, което е настоящ или бивш държавен служител, или лице, действащо за или от името на такъв служител, което е отговорно или съучастник, или е участвало пряко или непряко в корупция, включително незаконно присвояване на държавни активи, отчуждаване на частни активи с цел лична облага, корупция, свързана с държавни поръчки или добив на природни ресурси, или подкуп.

OFAC също така посочва четири юридически лица – “Интер Трейд 2021” ЕООД, “МС Консулт 2016” ЕООД, Национално движение “Русофили” и Политическа партия “Русофили за възраждане на Отечеството” – съгласно E.O. 13818, тъй като са притежавани или контролирани пряко или непряко от Малинов.

Манипулиране на законодателството

Владислав Иванов Горанов е български депутат и е министър на финансите във второто и третото управление, ръководени от политическа партия “Граждани за европейско развитие на България” (ГЕРБ), от ноември 2014 г. до януари 2017 г. и отново от май 2017 г. до юли 2020 г. Горанов има връзки и с посочения от OFAC олигарх и бивш български депутат Делян Пеевски.

Горанов използва позицията си на министър на финансите, за да улесни подкупването на български длъжностни лица и да лиши българското правителство от данъчни приходи в полза на български олигарси.

В качеството си на министър на финансите Горанов участва в корупционна схема, в резултат на която десетки милиони евро са изплатени на български длъжностни лица в замяна на благоприятно законодателство за заинтересованите страни, участващи в хазартната индустрия.

Правни оспорвания на данъчни оценки след допълнителни корекции на корупционното законодателство установиха загуба на близо 600 млн. български лева (приблизително 300 млн. долара) от данъчните власти за период от пет години в полза на интереси на български олигарси.

OFAC посочва Горанов в съответствие с E.O. 13818 за чуждестранно лице, което е настоящ или бивш държавен служител или лице, действащо за или от името на такъв служител, което е отговорно или съучастник в, или е участвало пряко или косвено в корупция, включително незаконно присвояване на държавни активи, отчуждаване на частни активи за лична облага, корупция, свързана с държавни поръчки или добив на природни ресурси, или подкуп.

OFAC посочва и едно лице – Trilemma Consulting Ltd., еднолично дружество за консултации, съгласно E.O. 13818, тъй като е притежавано или контролирано пряко или непряко от Горанов.
########
3

ПОСЛЕДИЦИ ОТ САНКЦИИТЕ

В резултат на днешното действие всички имоти и дялове в имоти на посочените по-горе лица, които се намират в Съединените щати или са във владение или контрол на американски лица, са блокирани и трябва да бъдат докладвани на OFAC. Освен това се блокират и всички фирми, които пряко или непряко, индивидуално или в съвкупност, са собственост на 50 % или повече от едно или повече блокирани лица. Освен ако не са разрешени с общ или специален лиценз, издаден от OFAC, или не са освободени от него, разпоредбите на OFAC по принцип забраняват всички сделки на американски лица или в рамките на (или транзитно) Съединените щати, които включват каквато и да е собственост или дялово участие в собственост на посочени или блокирани лица.

Освен това финансовите институции и други лица, които участват в определени трансакции или дейности със санкционирани образувания и лица, могат да се изложат на санкции или да бъдат обект на принудително действие. Забраните включват извършването на какъвто и да е принос или предоставянето на средства, стоки или услуги от, на или в полза на което и да е посочено лице, както и получаването на какъвто и да е принос или предоставяне на средства, стоки или услуги от такова лице.

Въз основа на Глобалния закон за отчетност на правата на човека “Магнитски” на 20 декември 2017 г. беше издадено указ № 13818, с който се признава, че разпространението на нарушенията на правата на човека и корупцията, чийто източник е изцяло или в значителна степен извън Съединените щати, е достигнало такъв обхват и тежест, че застрашава стабилността на международните политически и икономически системи. Нарушаването на правата на човека и корупцията подкопават ценностите, които са съществена основа на стабилни, сигурни и функциониращи общества; оказват опустошително въздействие върху хората; отслабват демократичните институции; влошават върховенството на закона; увековечават насилствените конфликти; улесняват дейността на опасни лица; и подкопават икономическите пазари. Съединените щати се стремят да наложат осезаеми и значителни последици на онези, които извършват сериозни нарушения на правата на човека или участват в корупция, както и да защитят финансовата система на Съединените щати от злоупотреби от същите тези лица.

Силата и целостта на санкциите на OFAC произтичат не само от способността на OFAC да определя и добавя лица към Списъка на специално определените за подпомагане лица и блокираните лица (SDN – Specially Designated Nationals), но и от готовността му да изважда лица от Списъка на SDN в съответствие със закона. Крайната цел на санкциите не е да се наказва, а да се постигне положителна промяна в поведението. За информация относно процедурата за искане на заличаване от списък на OFAC, включително от списъка на SDN, моля, вижте често задавания въпрос 897 на OFAC. За подробна информация относно процеса на подаване на искане за заличаване от списък със санкции на OFAC, моля, натиснете тук.

Щракнете тук за повече информация относно физическите и юридическите лица, посочени днес.

Източник:

0 Comments
0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *