, , , , , ,

Представяне на книгата “Некоронования цар на София” | 04.10.22г.

На 4 октомври 2022 г., на поредната среща на Дискусионен клуб „Свободна България“, се състоя дългоочакваното представяне на книгата „Некоронования цар на София“.

Заедно с нея, нашите гости – доц. Снежана Ракова и проф. Вили Лилков разказаха доста ключови факти и случки от живота и дейността на най-посветения на столицата ни кмет – Иван Иванов.

Накратко, както каза и самата тя, авторът на книгата доц. Снежана Ракова, която е роднина на инж.Иван Иванов, тя приема като свой дълг систематизирането на тези документи в една книга.

Професор Вили Лилков, от своя страна, като първи читател на това издание, разказа много за арх. Иван Иванов. Впечатляващо е, че той още от 22 – годишна възраст се подготвя и минава през всичките стъпала и отдели на общинарството, за да встъпи в тази си своя длъжност, която го прави толкова известен и предизвиква искрен интерес у всеки, който обича София и България.

Във връзка с едно от тези събития в живота на архитекта и кмет – уволняването от Столична Община и арестуването му на 9 септември 1944 година, нашият гост-говорител поема инициатива и на 120 годишнината от рождението на Иван Иванов, на същата тази дата, внася предложение за издигане на паметник.

Разбира се, това начинание среща доста трудности. За тях, както за живота и дейността на момчето, което се отказва да следва военното поприще на баща си и брат си, записва инженерство и със своята работа, се превръща в „Некоронования цар на София“, може да разберете от пълния запис на нашето събитие.

~

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *