, , , , ,

Представяне на книгата “Обратната страна на медала” | Дискусионен Клуб Свободна България |01.06.2021

На 1 юни 2021 г., бе проведено събитие на Дикусионен Клуб „Свободна България” с гост-говорители: писателят Борислав Скочев и дъщерята на Свилен Пътов – Ермена Пътова Квецинска, на което те представиха книгата, „Обратната страна на медала“.

Нейният ръкопис е запазен въпреки многото опити да бъде унищжена и оставена в забвение. Ръкописа са запазили семейство Пътови. Цената се оказва изключително висока за тях, както е и за всяка друга истина, която управляващите са искали да бъде потулена.

Книгата е издадена с помощта на Фондация „Остров Белене“, с председател Михаил Маринов, на който благодарим.

В самото начало да разкаже за историята на тази книга думата имаше г-жа Ермена Пътова – Квецинска. Нейният баща, Свилен Пътов по времето, известно с непосредствените посткомунистически промени в България, е бил завеждащ отдел История във вестник “Демокрация”. Ръкописът е бил намерен от брата на баща ѝ, след смъртта на двамата ѝ родители. Да, правилно сте разбрали – умират заедно в една катастрофа, за която и до ден днешен няма яснота и всички те, близки и познатите им смятат, че не е била случайна. Свилен Пътов е бил заплашван преди това. Той се свързва с Милко Икономов, но след смъртта му всички документи от бюрото му във в-к “Демокрация” изчезват. Чичо ѝ намира ръкописа обвит с кожена подвързия в най-долния рафт в шкафа на бюрото. Но поради това, че годините тогава са много смутни, човекът решава да скрие ръкописа и го пази околко 26 години. Тогава се появява Михаил Маринов и семейството му се доверява да изаде книгата.

Редакторът Борислав Скочев, автор и на нашумялата преди две години книга „Концлагерът “Белене” 1949-1987. Островът, който уби свободния човек”, разказа за самата книга „Обратната страна на медала“, но по начин, по който може да направи само той – с подробен обзор и коментар на събитията, историята на лагера Белене, както и начинът, по който са въдворявани хората в него: Хора, които са се отличавали, „стърчали една глава отгоре“ над общия фон, различните и тези, които не са се вписвали в никава политическа актвност, също и близките на избягалите в чужбина.

Направи ни още съпричастни и с историята на Милко Икономов, който лично изпитва тези репресии на свой гръб и описва сатирично начинът, по който е оцелявал ден, след ден.

Книгата е поредица от анекдоти, в които авторът е превърнал историите на различни хора от лагера. Той разкрива как по пътя към Белене, те са били принуждавани да си измислят сами обвинение, с което от една страна да смекчат присъдата си, от друга това обвинение да изглежда достатъчно силно и впечатляващо, за да предизвика злобата на палачите.

Тези и още интересни зловещо впечатляващи подробности, а също така въпросите и отговорите на нашите гости и говорители, ще чуете в записа на дискусията.

Отзвука написа: Поликсения Ангелова

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *