,

Протайвански настроени евродепутати настояват за действия от страна на ЕС срещу Китай, който тормози Литва

Клубът “Формоза” на протайвански настроените законодатели в Европа призовава лидерите на Европейския съвет и Европейската комисия да обърнат внимание на опитите на Китай да наруши европейските вериги за доставки след икономическата си принуда срещу Литва.

Китай започна да тормози Литва след решението ѝ да задълбочи връзките си с Тайван.

Водени от Михаел Галер, председател на Групата за приятелство Европейски парламент (ЕП) – Тайван, протайванските членове на ЕП съвместно публикуваха писмо до Шарл Мишел, председател на Европейския съвет, и Урсула фон дер Лайен, председател на Европейската комисия, в четвъртък (23 декември), за да изразят загрижеността си относно “насилническото поведение” на Китай, което може да доведе до нарушаване на веригите за доставки в блока, тъй като държавите членки са тясно свързани помежду си.

В последния пример за дипломатическа истерия Китай оказва натиск върху дузина германски компании да не закупуват автомобилни компоненти, произведени в Литва, в противен случай ще им бъде отказан достъп до китайския пазар, се посочва в писмото. Групата се опасява, че ако блокът запази мълчание по отношение на тормоза от страна на Пекин, това ще постави под въпрос солидарността на ЕС.

В изявлението отново се изразява подкрепа за правото на Литва да развива отношения с Тайван въпреки политиката на китайските комунисти, която е по “все по-безскрупулна и нагла”. В изявлението се призовава и за “конкретни действия за противопоставяне на тази принуда”.

Групата изрази надежда в гарантирането на правото на държавите – членки на ЕС, да развиват по-тесни връзки с Тайван, който тя описва като “съмишленик и надежден партньор на [ЕС] в Индо-тихоокеанския регион”.

Източник: https://2×1.io/Bhxlo9

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *