Санкциите на Тръмп срещу Путин – фактология

Харесвам Тръмп, но съм тръмпист понеже подкрепям полиците на Тръмп, а не понеже имам емоционалната нужда да съм част от който и да е фен клуб.

Всякакви леви драскачи по соц медиите промотираха идеята, че Тръмп бил едва ли не в комбина с Путин. Това е фабрикувана хипотеза с цел всяването на объркване сред десните избиратели на Запад.

Ето фактите:

По време на своето президентство Доналд Тръмп наложи няколко санкции на Русия в отговор на различни събития. Ето резюме на основните санкции
(това е непълен списък):

  1. Закон за противодействие на противниците на Америка чрез санкции (CAATSA) – 2017 г: В отговор на намесата на Русия в президентските избори в САЩ през 2016 г. Конгресът прие CAATSA, с който наложи нови санкции на Русия. Тръмп подписа закона с неохота и го разкритикува, че е “със сериозни недостатъци”.
  2. Закон за контрол и ликвидиране на химическото и биологическото оръжие (CBW Act) – 2018 г: В отговор на отравянето на бившия руски шпионин Сергей Скрипал и дъщеря му в Обединеното кралство администрацията на Тръмп наложи санкции на Русия съгласно Закона за химическите оръжия и боеприпасите.
  3. Санкции, свързани с Украйна: Администрацията на Тръмп запази и разшири санкциите срещу Русия, свързани с действията ѝ в Украйна, включително анексирането на Крим. Тези санкции бяха насочени към физически и юридически лица, участващи в конфликта, и имаха за цел да окажат натиск върху Русия да деескалира ситуацията.
  4. Кибер санкции: През 2018 г. администрацията на Тръмп наложи санкции на няколко руски физически и юридически лица за участието им в кибер дейности, насочени срещу Съединените щати.
  5. Санкции по отношение на газопровода “Северен поток 2”: През 2019 г. администрацията на Тръмп наложи санкции на дружества, участващи в изграждането на газопровода “Северен поток 2”, който имаше за цел да транспортира природен газ от Русия до Германия.

Докато Тръмп демонстрира желание за приятелски отношения с Путин пред света, той беше по-строг към Русия от всички досегашни президенти.

Путин разбра бързо кой новия шериф в Белия Дом и не посмя да започне нови военни конфликти докато Тръмп беше на власт.

Тръмп също така наложи санкции на Русия заради използването на забранено нервнопаралитично вещество при нападението срещу бивш шпионин в Обединеното кралство през март 2018 г.

Администрацията на Тръмп наложи санкции на 33 руски физически и юридически лица за ролята им в намесата в изборите в САЩ и във военните операции в Сирия и Украйна. Освен това бяха наложени санкции на китайско юридическо лице и неговия директор за закупуване на изтребители и ракети от Русия

Тръмп наложи строги санкции на газопровода “Северен поток 2”, основен руски газопровод към Европа, като предупреди за опасностите от зависимостта на Европа от руската енергия.

За да потърси отговорност от Русия за техни нарушения, администрацията на Тръмп изтегли Съединените щати от Договора за ядрените сили със среден обсег (INF).

Тръмп одобри продажбата на смъртоносни оръжия на Украйна, с което отбеляза значителна промяна в политиката спрямо предишната администрация и предостави на Украйна критични отбранителни способности срещу руската агресия.

При управлението на Тръмп американските сили в Сирия получиха по-голяма свобода на действие в отношенията си с руските войски, което доведе до преки военни сблъсъци, които в един от случаите доведоха до значителни руски жертви.

Георги Бакалов

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *