Светът ще е по-добър без Фейбук!

Вече за близо четири часа Facebook и техните платформи Instagram и WhatsApp не работят в голяма част от света. Вътрешните системи на Facebook, използвани от служителите, също не работят.

Компанията заяви, че е наясно, че “някои хора имат проблеми с достъпа до приложението (на) Facebook” и работи по възстановяването на достъпа. Във връзка с вътрешните сривове Адам Мосери, ръководител на Instagram, написа в Twitter, че се било чувствало като “първи снежен ден”. Хаха, явно нищо умно не може да измисли шеф, чиято компания е в състояние на пълен технологичен срив.

Компанията не съобщи какво може да е причинило прекъсването, което е започнало около 18:45 ч. българско време на 4 октомври. Нормално е уебсайтове и приложения да страдат от прекъсвания, въпреки че такива в световен мащаб са рядкост. Потребители съобщават, че нямат достъп до Facebook в Калифорния, Ню Йорк и Европа.

Цената от срив на трите платформ била се равнявала на над $161 милиона на час.

Дъг Мадори, директор на отдела за интернет анализи на Kentik Inc., заяви, че изглежда дигиталните маршрути, по които Facebook предава онлайн и чрез които се дават указвания на целия интернет как да достигне до сървърите на Фейсбук, не са достъпни.

Мадори каза, че изглежда DNS маршрутите, които Facebook предоставя на света на мрежата, са били “изтеглени”. DNS – Системата за именуването на домейни е неразделна част от начина, по който се насочва трафикът в интернет. DNS превежда адрес като “facebook.com” на IP адрес като 123.45.67.890. Ако регистъра на DNS името на Facebook е изчезнал, никой няма да може да го намери. Това изглежда като таргетирана атака изпълнена на най-високо ниво. Регистрите за домейните на всички уебсайтове се контролират от една малка група неизбрани от никой, неотчетни пред никой и непознати за повечето хора корпорации и личности.

Facebook междувременно има и друга сериозна криза, след като информаторът Франсис Хауген, бивш продуктов мениджър на Facebook, предостави на The Wall Street Journal вътрешни документи, които разкриват, че компанията осъзнава вредите, причинени от нейните продукти и решения. Хоугън даде гласност в предаването “60 минути” в неделя.

Хауген също така анонимно подаде жалби до федералните правоприлагащи органи, в които твърди, че собствените изследвания на Facebook показват как компанията засилва омразата и дезинформацията, води до по-голяма поляризация и че конкретно Instagram може да навреди на психичното здраве на тийнейджърите.

Материалите на Уол Стриит Джърнал, наречени “Досиетата на Фейсбук”, обрисуваха картина на компания, фокусирана върху растежа и собствените си интереси, а не върху общественото благо. Facebook се опита да омаловажи изследването. Ник Клег, вицепрезидент по политиките и обществените въпроси на компанията, написа в петък до служителите на Facebook, че “социалните медии имат голямо влияние върху обществото през последните години и Facebook често е място, където се разиграват много от тези дебати”.

Междувременно корпорацията Twitter се включи в разговора от основния акаунт на компанията в платформата Twitter, като написа “Здравейте буквално всички”, докато шеги и мимове за прекъсването на работата на Facebook заливаха платформата.

Целия този инцидент ни напомня колко по-добър може би ще е светът без сенчести организации като Фейсбук!

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *