,

Социологическо проучване разкрива, че консерваторите обвиняват Републиканското “МакЛидерство”, а не Доналд Тръмп, за разочарованието от междинните избори.

Ново социологическо проучване на социологическата агенция Rasmussen, спонсорирано от The National Pulse, разкрива, че самоопределящите се като консерватори и републиканци обвиняват институционалното ръководство на партията – Кевин Маккарти, Мич Макконъл и Рона Макданиъл – в много по-голяма степен, отколкото президентския кандидат Доналд Тръмп за слабите резултати на партията на последните междинни избори в Америка.

Триото начело на партията – наречено от тази публикация “МакЛидерство” – от 8 ноември насам тихомълком се опитва да прехвърли вината за резултатите върху президента Тръмп. Същото направиха и републиканските мегадонори, които преди междинните избори се обърнаха към корпоративните информационни агенции, декларирайки своята вярност към губернатора на Флорида Рон ДеСантис, като същевременно обърнаха гръб на Тръмп.

Но обикновените, вероятни гласоподаватели изглежда отхвърлят това, което се опитват да им пробутат официозите на Републиканската Партия и техните спонсори. Според последните данни на Rasmussen само 16% от консервативните избиратели обвиняват отделните кандидати, а 20% – Доналд Тръмп. Повече от два пъти повече от тези, които обвиняват Тръмп – 43% от консервативните избиратели – обвиняват републиканското ръководство.

Те били запитани: “Републиканците не се справиха толкова добре на изборите. Кой е най-виновен за това – отделните кандидати, ръководството на Републиканската партия или Доналд Тръмп? Или никой не е виновен за това?”

Седемнадесет процента от запитаните отговориха, че вината е “ничия”, а пет процента не бяха сигурни.

Числата се обръщат драстично, когато се питат самоопределилите се като либерали, което повдига въпроса с кого сега хвърлят анализа си анти-Тръмп републиканците. Привидно консервативното издание National Review например изглежда симпатизира много повече на левия анализ, отколкото на десния.

Либералите обвиняват Тръмп за слабите резултати на Републиканците – 46%, срещу 29% за МакЛидерството и 15% за отделните кандидати.

В същото проучване вероятните гласоподаватели са запитани дали републиканският контрол върху Камарата на представителите е нещо добро или лошо за страната. 48% от тях казват, че това е добре за Америка, а 34% – че е лошо. Четиринадесет процента са заявили, че няма да има никаква промяна, а три процента не са сигурни.

Източник: The National Pulse

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *