Тръмп увеличи с 20% процентът на Латино гласовете за Републиканската партия

Независимата журналистка Шарил Аткисон репортва за една от най-значимите промени в електоралния пейзаж на САЩ.

Дълго време се смяташе за даденост, че почти всички латиноамериканци ще подкрепят демократите. Но по време на междинните избори все повече латиноамерикански гласоподаватели подкрепиха републиканските кандидати. Експертите твърдят, че в момента се наблюдава голяма промяна. Americano Media проведе скорошно проучване по този въпрос. Иван Гарсия-Хидалго е основател и главен изпълнителен директор на групата.

Шарил: Ако можехте да изберете само един или два от най-големите изводи, кои биха били те?

Иван Гарсия-Хидалго: Бих казал, че Доналд Тръмп е увеличил латиноамериканския вот с почти 20 %. От 71% при Обама до 54% при Джо Байдън. Мисля, че това е историческо, огромно, невероятно постижение. Латино-гласуващите наистина разбират колко лошо е раздутата държава, колко лош е социализмът. Виждали сме го в цяла Латинска Америка в продължение на десетилетия и как унищожава всяка една процъфтяваща икономика, както го прави в момента. В цяла Латинска Америка този режим се срина – режимът на левицата, на марксистите, на откритите комунисти.

Демократите все още могат да разчитат на по-голямата част от гласовете на латиноамериканците. Но новината е колко много се е свила разликата. От междинните избори за Конгрес през 2018 г. до 2022 г. демократите преминаха от 40 пункта преднина пред републиканците до едва 14 пункта.

На президентските избори през 2020 г. Джо Байдън води пред Доналд Тръмп сред латиноамериканците с 65% на 33%. Но в хипотетичен двубой през 2024 г. разликата на Байдън е наполовина от тази на Тръмп през 2020 г.

Шарил: Ако разбирам правилно, мнозинството от латиноамериканските гласоподаватели все още гласуват за демократите или ги подкрепят, но голямата новина е колко повече от тях са преминали на страната на републиканците, отколкото преди.

Иван Гарсия-Хидалго: Точно така. И също така – че най-големият губещ тук в това проучване е Демократическата партия. Латиноамериканските са се отдалечили от демократите, някои са преминали към републиканците, но 29% се определят като независими. А това е голям брой, това е наистина мястото, където е вашият колебаещ се избирател. И точно сега, когато погледнете тази независима група, тези 29%, те казват, според проучването, че ще гласуват за въпросите, които са от полза за Републиканската партия, така че ще видите тази голяма промяна.

Източник: https://fullmeasure.news/news/shows/fullmeasure.news/news/shows/the-big-shift-01-12-2023

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *