Филипините отказаха мащабна сделка с руски хеликоптери

Филипините ще придобият тежкотоварни военни хеликоптери от САЩ, заяви президентът Фердинанд Маркос младши в четвъртък, след като се отказа от сделка за закупуване на подобни самолети от Русия.

Правителството на неговия предшественик Родриго Дутерте беше подписало сделка на стойност 216 млн. долара за 16 хеликоптера Ми-17, но се отказа от нея в месеците след нахлуването на Русия в Украйна и налагането на широкообхватни санкции срещу Москва.
По-рано в четвъртък местни медии цитираха руския посланик във Филипините, че сделката все още е валидна.

Но президентът Маркос заяви, че тя е прекратена.

“Осигурихме си алтернативна доставка (на тежкотоварни хеликоптери) от Съединените щати”, заяви Маркос, който бе избран за президент през май, на бизнес форум.

“За съжаление, направихме авансово плащане (на руския производител), за което се надяваме да преговаряме, за да си върнем поне процент от него”, добави той.

“Но сделката, каквато беше може би в началото или в средата на миналата година, вече е отменена”.

Руският посланик Марат Павлов обаче е цитиран в местните медии да казва, че производителят все още продължава да сглобява Ми-17.

Руското посолство в Манила не беше намерено за коментар.

Президентът Маркос не уточни кой американски хеликоптер е избран като алтернатива, а само, че те ще бъдат произведени в Полша.

Филипинският посланик във Вашингтон Хосе Ромуалдес заяви пред репортери през август, че Манила разглежда Chinook за замяна на Ми-17.

Източник: EagleNews.ph

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *