,

Хакерите на Путин атакуваха Коста Рика. Байдън си трае.

Колкото и да е зает с опитите си да надвие Украйна, Путин все пак е намерил време и талант да започне тотална кибервойна срещу Коста Рика – покритата с дъждовни гори централноамериканска държава с население малко над 5 милиона души, която няма армия, флот, военновъздушни сили или тежки оръжия.

Защо Русия полага такива усилия, за да унищожи такава малка и незастрашителна държава, е загадка.

“Атаката вся хаос на всички нива в публичния сектор”, каза миналата седмица пред Newsmax бизнесмен от Коста Рика, посетил САЩ. “Болниците, нашата Главна данъчна служба и нашият ОРС [Департамент за разузнаване и сигурност] – всички те са в смут заради руските хакери.”

Има сериозни доказателства, че руските хакерски атаки се извършват от тайна организация, известна като Conti. В доклада на ФБР за интернет престъпленията през 2021 г. Conti е една от най-активните групи за ransomware в света и е сред “трите топ разновидности”, които са били насочени към американската инфраструктура през миналата година.

Изследователят в областта на сигурността Шмуел Гихон казва, че групата “има 350 членове, които колективно са спечелили около 2,7 милиарда долара криптовалута само за две години”.

Администрацията на Джо Байдън засега си мълчи по темата.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *