Близо 300 хил. несъществуващи “войници-призраци” са причината за бързия крах на афганистанското правителство

Бившият афганистански министър на финансите Халид Пайенда твърди, че повечето от 300 000 афганистански войници никога не са съществували и всъщност са “призрачни” войници, създадени от корумпирани служители, които след това са прибирали заплатите им, съобщава Би Би Си.

И така – корумпирани афганистански служители са лъгали за бойната си сила, докато президентът на САЩ Джо Байдън е оказвал натиск върху бившия афганистански президент Ашраф Гани да лъже за изтеглянето на САЩ и да казва, че талибаните не побеждават, “независимо дали това е вярно или не”. Гани отказа да излъже и останалото е история – талибаните плъзнаха из цялата страна като горски пожар и свалиха правителството в рамките на няколко дни.

“Начинът, по който се правеше отчетността, беше да попиташ началника в съответната провинция колко души имаш и въз основа на това да изчислиш заплатите и разходите за храна и те винаги бяха завишени”, казва бившият финансов министър пред Ед Бътлър от Би Би Си.

Бившият министър заяви, че цифрите може да са били завишени повече от шест пъти и да са включвали “дезертьори [и] загинали вече войници, които никога не са били отчетени, защото някои от командирите са пазели банковите им карти” и са изтегляли заплатите им, твърди той.

Броят на афганистанските войски отдавна беше под въпрос.

В доклад от 2016 г. на специалния генерален инспектор на САЩ за възстановяването на Афганистан (SIGAR) се твърди, че “нито Съединените щати, нито техните афганистански съюзници знаят колко афганистански войници и полицаи съществуват в действителност, колко от тях са на разположение за изпълнение на задълженията си или техните реални оперативни способности”. -BBC

Неотдавна SIGAR изрази “сериозна загриженост относно разяждащото въздействие на корупцията… и съмнителната точност на данните за действителната численост на силите”.

Междувременно бившият министър на финансите Пайенда заяви, че на “призрачните” войници често не се плаща навреме, а лидерите на подкрепяните от правителството милиции често “вземат двойно възнаграждение”, като едновременно получават държавна заплата и приемат подкупи от талибаните, за да се откажат без бой.

“Цялото усещане беше, че не можем да променим това. Това е начинът, по който работи парламентът, това е начинът, по който работят губернаторите. Всеки казваше, че потокът се мъти от самия извор, което означава, че самият извор е замесен в това”, каза той и добави, че макар да не смята, че бившият президент Гани е “финансово корумпиран”, че определено има обвинения в корупция във финансовото министерство.

В заключение Пайенда заяви, че Западът е “част” от някои от неуспехите в страната и че участието на Съединените щати и НАТО е “голяма пропусната възможност”.

По материал на ББС: https://www.bbc.com/news/world-asia-59230564

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *