Комунизъм, съвременен либерализъм и консерватизъм

Датата беше 3 март, а гост-говорителят,
Д-р Любомир Канов. Темата на поредното събиране на Дискусионния ни Клуб бе:

”Комунизъм, съвременен либерализъм и консерватизъм”

Една лекция, посветена на разделението на съвременната политика и визия за света между двете основни идеи в миналото, наричани социализъм и капитализъм, на едно различно идейно поле, а именно противопоставяне между консервативното и либералното, което избягва да се нарича днес откровено като социализъм или комунизъм, и използва определения като прогресивизъм, либерализъм и дори зелен еко-активизъм с важни последствия в областта на морала, семейството, религията, икономиката и бъдещето на цивилизационния модел, към който България се стреми.

Повечето от нашите читатели и редовни гости в Дискусионния Клуб знаят, че Д-р Любомир Канов е български лекар, психиатър и писател, който е бил принуден да емигрира в САЩ през 1984 год, след като е  подложен на гонения и унижения в родната си страна.

Преди да напусне България, той е бил квалифициран специалист в своята област, но е  арестуван от ДС на 3 март 1977 на работното си място за контрареволюционна дейност, целяща да подкопае социалистическия строй в България и СССР, чл 108 и 113 от НК.

Към това се прибавя обвинението за “намерение” да избяга от страната. Присъдата от година и половина я излежава в Старозагорския политически затвор. Успява да напусне страната през 1984 година, в началото на “перестройката”, и се установява първоначално в Канада  и след това в САЩ.

Той покрива всички изисквания и квалификации като лекар през 1985 – 1986 и започва работа първоначално в Тексас, а от 1989г.  в Ню Йорк, където става Директор на клиника и развива успешна частна практика. През 1991 получава националната награда за литература за сборника разкази “Човекът кукувица”. Впоследствие публикува още няколко книги на български и някои от творбите му са превеждани на английски, немски и чешки език.

През 2016 д-р Канов се оттегля от активна лекарска практика и прекарва повечето от времето в България. Женен е има син Александър, който работи в САЩ.

На събирането на „Веслец“ д-р Канов започна своето резюме със споделянето на своите спомени  преживяванията си сблъсъка си с  репресивния комунистически режим, което е наложеило и емигрирането му по-късно. Арестуван е бил на работното си място, докато е давал дежурство в Психодиспансера, където е работил по същото време.

Така започва неговото „ходене по мъките“, или преследванията от действащия режим.

По време на нашата дискусия доктор Канов засега въпросите за връзката между комунизма и съвременния либерализъм, за консерватизма. Към него бяха поставени доста въпроси от присъстващите. Получи се прям, коректен и задълбочен диалог по темата, който продължи и в неформална обстановка по време на коктейла.

Вижте нашия видеозапис тук:



Събитието в кратка снимкова галерия:

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *