, , , , , , ,

5-та годишнина от дейността на Дискусионен Клуб ”Свободна България” | 14.09.22г.

На 14-ти септември отбелязахме 5 години от дейността на Дискусионен клуб „Свободна България“.

И както каза и д-р Даниела Беличовска, която е основен организатор на всички събития, началото бе характерно с много сюррелистична романтика, що се отнася до неремонтираната тъмна зала, в която се събирахме по няколко човека, от 4-5, до 10, за да умуваме и мечтаем как може да помогнем на нацията да осъзнае себе си и да надигне глава над статуквото обусловено от странната смесица на скорошния и недоотишъл си комунизъм, турското влияние и либералистичните отклонения на неодемократите в съвременния западен свят.

След много миниатюрно първо събитие от двама говорители и един друг човек, бе организирана и срещата с вече покойния г-н Дянко Марков, която обяснимо защо, събра доста хора „и така се отключи нещо за нас“, и започнахме всеки първи вторник на месеца, събития с различни говорители. Събрахме се няколко човека, изяснихме каква е  идеята на Дискусионен Клуб, това е „Неформален клуб на граждани, които споделят визията, идеологията, ценностите на клуба и нашият основен начин на влияние бяха този тип срещи, които правим и досега.

Другият начин, който тепърва ще анонсираме е нашата библиотека на горния етаж.

Постепенно започнаха хора да се свързват и да желаят да бъдат наши гости, както и ние осъществявахме контакт с други.

Алекс Алексиев направи серия за руския контрол, проф. Евелина Келбечева е наш редовен гост, писателят Нася Кралевска, на която представихме книга. Също така проф. Румен Генов и отец Паоло Кортези; г-н Райчевски, покойният Петко Огойски и много други, които говореха истината – за комунизма, за Русия… На всички тях имаме видеозаписи в нашия сайт. Поради пандемията имаше и трудни моменти, в които заради забрани правихме и онлайн събития. Но винаги, всичко правехме с ревност.

Даниела Беличовска спомена и за нашите проекти за „Черната скала“, дигитализацията на в-к „Родолюбец“ издаван от Илия Йовчев, достъпен на сайта на Националната библиотека и в Пловдивската библиотека, както и архивът на съюз „Истина“, който тепърва ще бъде в дигитален формат; Интерактивна карта „Места на памет“; Битката за влизане на комунизма в учебниците. Всички тези проекти ще бъдат качени на сайта.След това кратко резюме, г-н Радослав Илиев представи организациите, които са изявили желание за сътрудничество. Също така, техни представители казаха по няколко думи.

През втората половина на празничното ни събитие, г-н Георги Бакалов – основният инициатор и съосновател на Дискусионен клуб „Свободна България“ приветства присъстващите с благодарност за избора да бъдат с нас, тъй като

„Причината да ви повикаме, поканим тази вечер е понеже има нещо, което всички нас ни интересува, имам споделен интерес и той е да видим България възстановена и силна.“

Сподели своите спомени с прадядо си, който му е показвал иззетите от комунистическата държава земи, а после и челният му сблъсък със „системата на терористичното ляво“ като пастор, и не се поколеба да премине към важни определения и характеристики на този тип управление:

„Всеки човек, който се запознае с историята на лявото, от идеята, до нейното изпълнение, ние знаем, че тя е форма на тероризъм.“

„Разликата между комунизъм и социализъм знаем каква е – социализъм е грабежът на държавата чрез високи данъци, т.е. икономическа форма на насилие и ограбване на някаква собственост. Знаете ДДС, наричат го най-важния данък – какъв е този данък, изкопиран от французите, каква е тази магическа дума, която нищо не означава…?

Бюджетът има шанс да събере 16 милиарда лева. (цитира mediapool.bg от 1 август 2022). Tова е системата на левите, те създават някакви чудовища митологични – „Бюджетът събира“ – не, бюджетът не събира – това са една група безотговорни бюрократи, това са хора, които живеят на гърба на други хора и чрез тези схеми изземват нещо, което някой е заработил, за да го придобият за „държавата“. Реално, това е форма на грабеж, форма на насилие.

Това е социализмът – изземване на нещо, което някой има, чрез данъчна политика.. Държавата събира данъци чрез заплаха от насилие. Това е социализмът – държавата, която изземва чрез всевъзможни данъци и такси…“

„А комунизмът, освен, че ще изземе собствеността, той ще убие достатъчно много хора, за да държи в подчинение и страх живите и оцелелите. И затова в Америка, най-важното право не е правото на свободна реч, а правото на оръжие, защото без правото да се защитиш, твоята свободна реч, свобода на словото нищо не представлява. Единствената причина в USA все още да има някаква свобода, не е конституционният съд, не са съдилищата, не е дори конституцията, а са 600-те милиона малокалибрени оръжия в ръцете на народа.“

Още добре аргументирани определения от него, както и представянето на новия сайт, може да чуете/видите по-долу, в записа от срещата ни, завършила по обичайния начин – с разговори на коктейл.

Отзвукът написа: Поликсения Ангелова
Фотограф: Естер Илиева

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *