, ,

Китайският посланик във Франция: “След като превземем Тайван ще ги превъзпитаме!”

В сряда (3 август) посланикът на Китай във Франция Лу Шайе (盧沙野) заяви, че Пекин ще наложи “превъзпитание”, след като анексира Тайван. Изявлението предизвика международна критика.

По време на интервю за френския телевизионен канал BFMTV за обсъждане на посещението на председателя на Камарата на представителите на САЩ Нанси Пелоси в Тайван, Лу определи пътуването ѝ като “ненужна провокация”, която е “създала много опасности”. Той твърди, че китайските военни учения в близост до Тайван са “отговор на провокацията” – намеквайки за пътуването на Пелоси до Тайван.

https://twitter.com/bfmtv/status/1554866631079256066?s=21&t=ywvbqLJsJgMCYB60R3mcXw

Позовавайки се на тайванската неприязън към китайската анексия, Лу каза: “_Преди десет, преди двадесет години мнозинството от населението на Тайван беше за обединение, но защо сега са против? Защото Демократичната прогресивна партия разпространи много антикитайска пропаганда._”

Според Центъра за изследване на изборите към Националния университет “Ченчи” обаче никога не е имало мнозинство от тайванци, които да подкрепят обединението, откакто през 1994 г. са започнали да се провеждат анкети по този въпрос.

След това Лу заяви, че възможността за военно нахлуване в Тайван “все още съществува”, но добави, че нападението “няма да бъде насочено срещу населението на Тайван”. След това той обеща, че “след обединението ще проведем превъзпитание”.

Посланикът заяви, че кампанията за превъзпитание щяла да бъде мирна и “няма да бъде под заплаха”. След това той се опита да успокои тайванците, че тя нямало да бъде под формата на “масово” пре-образование.

Натали Лоазо, председател на подкомисията по сигурност и отбрана на Европейския парламент, в четвъртък (4 август) написа в Туитър, че тези, които са против пътуването на Пелоси до Тайван, трябва да запазят възмущението си за “скандалните забележки на китайския посланик, който обещава обединение на Тайван против волята на жителите му и след това тяхното “превъзпитание”. В това се състои скандалът.”

Ги Верхофстад, бивш министър-председател на Белгия, също се включи в Twitter, за да напише: Вместо това те искат да “превъзпитат”… друга дума за потисничество и пропаганда. Бъдете предупредени, Тайван, Украйна, Европа …”

Пол Масаро, старши политически съветник по въпросите на борбата с корупцията и санкциите към Конгреса на САЩ, заклейми Лу в Twitter, като заяви в четвъртък: “Геноцид, превъзпитание, гулази – всичко това се нормализира в новата ера на тоталитарното зло”.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *