Рискът и свободата

Известният проф. Надим Николас Талеб каза наскоро следното:

“Ако бягаш от риск и не поемаш риск в живота, ти си едно нищо!”

Либертарианският проф. Талеб издаде наскоро новата си книга “Skin In The Game”, в която брутално разпъва на кръст бюрократската класа, съвременната академична класа и всички, които по едни други начини не поемат риск и говорят и правят неща без да има какъвто и да е “залог” (skin) в “играта” на живота.

Надим Талеб дава ред обяснения не само за икономически принципи, но и за естеството на живота днес, сравнявайки го със живота и развитието на Римската империя и цивилизация.

Под риск проф. Талеб разбира не риска присъщ на хазартен играч, а готовността да говориш ясно например убежденията си и ако трябва да пострадаш за това.

Свободата, всъщност не е идилия, а правото да поемеш риск с цел да създадеш нещо смислено.

Насим Талеб е американец от ливански произход. Успешен трейдър за над 20 години, днес проф. Талеб се занимава с преподаване, писане и просвещение на съвременната западна интелигенция с класическите принципите на свободата в нейните икономически, исторически и социални измерения.

Книгата (на английски) може да бъде купена тук.

В този клип г-н Талеб обяснява накратко идеята за поемането на “риск”, което може също да се преведе като просто още един нин да се каже “поемане на отговорност” и последствия.

Какво означава “Skin In The Game” (Да имаш залог в нещо).

 

“Какво хора не разбират за Доналд Тръмп”

https://youtu.be/kKW0LbeiWio

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *