, , , , , ,

Будителите днес. Кои са? Къде са? | 01.11.22г.

На 1 ноември 2022 г. и ние от Дискусионен клуб „Свободна България“ отбелязахме Деня на Будителите – точно 100 години от първото му честване.

В началото на срещата, д-р Даниела Беличовска запозна всички присътващи с думите на д-р Петър Величков, който разказва как е възникнала инициавата за празника:


„През лятото на 1922г., тогавашния (в правителството на Стамболийски) Министър на Народното просвещение – Стоян Омарчевски, вика при себе си Никола Балабанов. Министърът е получил писмо от слабограмотен селянин, в което пише:

„Седим си в село и се чудим на разните юбилей, празници и гуляи. Може би са големи хората, дето им правиш юбилеи и дето ги каниш на гуляи, ала има и други големи – Големите Левски, Ботев, Каравелов. Те са ни спасили и са ни направили народ. Тях трябва да почитаме, че от тях само ще се научим как да се оправим и сега и утре, ако ни дотрябва. Вместо юбилеи и гуляи – за тях – за големите българи направи нещо.”

Никола Балабанов се посъветвал с Боян Пенев и професорът дава името на празника „Ден на българските Будители“. Посочва и датата – 1 ноември, денят на Св. Иван Рилски, небесният закрилник на България.“

Тя спомена също, че при организацията на това събитие, денят на което е ясен, но при избор на говорителите, решихме, че когато говорим за Будители, не е нужно винаги сантиментално да се връщаме назад във времето към нашите възрожденци. Може би има и наши съвременници, от които можем да вземем пример и с които да си сътрудничим.

Едни от тях са  Leader Academy. Радослав Илиев, след като разказа за познанството си с Мариян Темелков, един от основателите, даде думата на Андрей Илиев – изпълнителен директор и съосновател да ни представи академията, основателите, дейността и формата, под която функционира.

Вижте и вие – в пълния запис от събитието:

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *