,

Защо всъщност палестинците бягат от ивицата Газа?

Най-малко трима палестинци, които наскоро избягаха с лодка от контролираната от Хамас ивица Газа, изчезнаха, очевидно след като се преобърнаха край бреговете на Гърция и Турция. Реагирайки на трагедията, много палестинци се оплакаха, че докато рибата изяжда бедните емигранти, лидерите на Хамас, водещи разточителен начин на живот, продължават да се наслаждават на най-добрата риба и морски дарове, предлагани в Катар и ивицата Газа.

На снимката: Двама жители на Газа дърпат лодка по плажа в Хан Юнис, в Ивицата Газа, на 22 септември 2021 г. (Снимка: Said Khatib/AFP via Getty Images)

Трагедията, която наскоро сполетя ивицата Газа, отново разкри мащабите на страданията на палестинците под управлението на подкрепяната от Иран групировка Хамас.

Трагедията също така напомня за двойните стандарти на международната общност при разглеждането на израелско-палестинския конфликт, особено за обсебеността от Израел и тенденцията да се пренебрегват всякакви нарушения от страна на палестинците.

Според съобщения от ивицата Газа най-малко трима палестинци, избягали от контролирания от Хамас крайбрежен анклав, са изчезнали, очевидно след като лодката им се е преобърнала край бреговете на Гърция и Турция. Тримата са били сред десетките палестинци, търсещи по-добър живот далеч от репресиите и корупцията на Хамас.

Една от жертвите е идентифицирана като 25-годишния Анас Абу Раджилех, а другата е Насрала ал-Фара.

Инцидентът привлече голямо внимание сред палестинците заради аудиозапис, направен от един от палестинските емигранти на лодката. В записа – гласово съобщение, което той изпраща на майка си в Ивицата Газа – младият мъж съобщава на майка си, че един от приятелите му се е удавил. Той я моли да уведоми семейството на приятеля си. “Майко – чува се мъжът да казва, – ние се давим и рибите ни изяждат”.

Много млади хора от ивицата Газа, които успяват да спестят или да си осигурят достатъчно пари, през последните години бягат в други държави през Турция и Гърция. Съобщава се, че те плащат хиляди долари подкупи на служители на Хамас, египетски граничари и контрабандисти, за да им помогнат да напуснат ивицата Газа и да започнат нов живот в Европа и други страни.

Проучване на общественото мнение, проведено от университета “Ал-Акса” в ивицата Газа миналата година, показа, че 51 % от младите хора, живеещи в Газа, биха мигрирали с готовност, ако им се предостави такава възможност.

Повече от 80 % обясняват, че основната причина, поради която искат да напуснат ивицата Газа, са икономически фактори.

Забележително е, че проучването установи, че 73 % от анкетираните смятат, че ако Хамас и съперниците му от управляващата фракция Фата, оглавявана от президента на Палестинската автономия (ПА) Махмуд Абас, спрат да воюват помежду си, младите палестинци не биха обмисляли емиграция.

Хамас и Фата са във война помежду си от 2007 г. насам. Тогава Хамас извърши насилствен преврат срещу Палестинската автономия, изби служители на Палестинската автономия като ги хвърли от последните етажи на високи сгради и завзе контрол над ивицата Газа.

Не е ясно колко палестинци са избягали от ивицата Газа през последните години. Според някои данни повече от 40 000 палестинци са успели да напуснат между 2014 и 2020 г. В други доклади цифрата се определя на повече от 70 000 души.

Палестинците, участвали в анкетата, изразиха загриженост, че сред много от емигрантите има висшисти и професионалисти, особено лекари, които предпочитат да работят и живеят в европейски държави, а не при Хамас.

“Случаите на удавяне на млади мъже по време на емигрантските пътувания карат семействата на емигрантите да се тревожат”, съобщава панарабският вестник “Ал-Кудс ал-Араби”. “В същото време удавянията показват мащабите на трагедията, преживяна от жителите на ивицата Газа, която тласка най-добрите от синовете им към емиграция.”

Последният инцидент предизвика вълна от протести на много палестинци, които се включиха в различни платформи на социалните медии, за да изразят шока и недоверието си от трагедията и да осъдят лидерите на Хамас за неспособността им да подобрят условията на живот на своя народ.

Позовавайки се на разточителния начин на живот, воден от повечето служители на “Хамас” в ивицата Газа и в чужбина, много палестинци се оплакаха, че докато рибата изяжда бедните емигранти, лидерите на “Хамас” продължават да се наслаждават на най-добрата риба и морски дарове, предлагани в Катар и ивицата Газа.

След като разбраха за трагедията, други палестинци пуснаха хаштаг в Twitter, озаглавен “Искаме да живеем”, в който те също смятат Хамас за отговорна за високия процент на безработица и бедност в ивицата Газа.

Някои потребители на социалните медии обвиниха и фракцията на Абас “Фатах” за продължаващата им мизерия, заради продължаващото ѝ съперничество с “Хамас”.

“Правителството [на Хамас] не прави нищо, за да промени живота на хората там”, пише палестинският журналист Уалид Махмуд. “Но медиите не говорят за това. Не вярвам, че ще говорят и за тази трагедия”. Махмуд, който е от ивицата Газа, обясни, че хаштагът “Искаме да живеем” отразява степента, в която населението на Газа е възмутено от “глупостта на управляващата администрация [Хамас]”.

Във връзка с корупцията и апатията на лидерите на Хамас към страданията на народа им някои палестинци разкриха, че синовете на лидерите на Хамас си подаряват един на друг куверти за египетския морски курорт Шарм а-Шейх.

Палестинец от ивицата Газа, който не разкри името си, публикува видеоклип, в който отправи язвителна атака срещу лидерите на Хамас, обвинявайки ги, че унищожават бъдещето на младите хора.

“Ако нашите лидери не се интересуват от нас, това е катастрофа… Хората умират; те гладуват. Животът на хората е унищожен. Младите мъже умират, а рибите ги изяждат. Лидерите [на Хамас] и техните синове не са с нищо по-заслужаващи от мен и моите деца”.

Явно е, че двата милиона палестинци, живеещи под управлението на Хамас, са стигнали вече до заключението, че именно Хамас, а не Израел, е отговорен за тяхното нещастие.

Съдейки по реакциите на палестинците на последната трагедия с бъдещите емигранти, очевидно е, че много палестинци разбират това, което повечето антиизраелски активисти не успяват да проумеят – че Хамас дава приоритет на производството и контрабандата на оръжия пред осигуряването на работа на безработните и подпомагането на живеещите в бедност.

Хамас можеше да превърне Ивицата Газа в Сингапур на Близкия изток. Вместо това Хамас избра да превърне ивицата Газа в център за джихад (свещена война) срещу Израел.

Ганем Нусейбех, палестински мюсюлманин, принадлежащ към най-старото арабско семейство в Ерусалим, коментира:

“През последните 15 години Хамас превърна Газа от лошо в още по-лошо. Жителите на Газа са хора под брутален ислямистки режим, които са заложници на застояли политики, които обслужват единствено интересите на Хамас и техните глобални ислямистки съюзници. Ако международната общност може да помогне за освобождаването на Газа от тези сили, тя би могла да помогне на жителите на Газа да създадат Дубай на Средиземно море или нов Сингапур.”

Ако палестинците в ивицата Газа наистина са толкова отчаяни, би било добре да свалят Хамас и да сложат край на желязната му власт над ивицата Газа.

Въпреки това Хамас продължава да потиска несъгласието и да сплашва критиците си. Освен това Хамас продължава да се радва на популярност сред много палестинци не само в ивицата Газа, но дори и на Западния бряг. Причината Хамас да е толкова популярна е, че много палестинци подкрепят нейния призив за ликвидиране на Израел.

Би било по-полезно, ако палестинците, бягащи от Ивицата Газа, останат по домовете си и посветят енергията си на отстраняването на Хамас от власт, дори ако това отстраняване е на висока цена. Това е единственият начин за решаване на проблемите в Газа.

Обвиняването на Израел за всичко лошо в ивицата Газа може да заблуди много хора в САЩ, Канада, Европа и Обединеното кралство. Но палестинците, бягащи от Газа, и техните семейства, които остават, знаят истината – че именно Хамас ги е довел до бездната, включително и до морето, в което сега се давят.

Материалът е на Халед Абу Тоаме, виден журналист, живеещ в Йерусалим.

Източник: The Gatestone Institute
Превод: Дискусионен Клуб Свободна България

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *