, ,

Становище на Дискусионен Клуб “Свободна България” по повод проекта за изграждане на нов “антифашистки” паметник в София.

Становище от Дискусионен Клуб „Свободна България“относно – Проект за виза за проучване и проектиране на „Паметник на децата, загинали по време на трагичните конфликти в България1923-1944г.“ в парк „Княз-Борисова градина“

Становището е изпратено до Общината.

До господин Трайчо Трайков
Кмет на район ”Средец”


Уважаеми господин Трайков,

Относно предложения проект на „Паметник на децата, загинали по време на трагичните конфликти в България 1923-1944г.“ в парк „Княз-Борисова градина“ , ние от Дискусионен Клуб „Свободна България“ искаме да изкажем своето категорично несъгласие с поетата инициатива за изграждане на нов „антифашистки“ паметник в София, тъй като според историческите източници и факти фашизъм в България не е имало. Така че няма надеждни предпоставки, които да обосноват поставянето на подобен монумент.

От медиите научихме, че за изграждането на такъв паметник работи цял Инициативен комитет!

По този повод искаме да Ви напомним, че преди месеци, ние и наши колеги, проведохме среща с Вас, на която Ви представихме искането си (наше и на доста други организации, партии и граждански общности) за демонтирането и преместването на Паметника на съветската армия от местоположението, където се намира в момента. Вместо рещение на този проблем обаче, ние научаваме, че съществува проект (и той доста успешно и ускорено върви към своето практическо осъществяване) за поставянето на нов паметник от подобен комунистически тип.

По този повод изразяваме своето недвусмислено и ясно несъгласие с подобна инициатива!

Становището е изпратено до Общината


С уважение: Даниела Беличовска,

Съпредседател на Дискусионен Клуб „Свободна България“

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *