, , , , ,

III част “Политическата ситуация в България” | Доцент д-р Момчил Дойчев – 07.02.2023г.

На 07.02.2023г. се проведе месечното събиране на Дискусионене Клуб „Свободна България“, чиято тема бе третата част от семинара „Политическата ситуация в България днес – безпътица или възможности“ с говорител Доцент Момчил Дойчев.

Първата и втората част бяха презентирани от гост-говорителите ни: Д-р Любомир Канов и господин Маргарит Мицев.


Както вече стана дума и на самото ни събитие, доцент Дойчев е доцент д-р в департамент “Политически науки” в НБУ. Завършил е философия в СУ „Св. Климент Охридски“, специализира философия на историята, социология и политически науки. Автор е на десетки статии, научни трудове, монографии. Част от монографиите му са:

“В какво общество живеем? Методологични подходи и теоретични модели на преходното общество”, “България в кръговете на аномията”, “България след 1997 г. – ефекта на тунела” и други.


Доцент Дойчев резюмира своя текст, който беше подготвил по разглеждания проблем и фокусира върху темата – „Защо не бе сменена институционално политическата система у нас“.

Некомпетентността и неразбирането по политическите въпроси присъстват в една висока степен в България, стартирани са доста политически проекти, които се обявяват за десни, говорят за политическа промяна, но не знаят какво всъщност означава промяната и когато видим реалната им политика, виждаме, че тя е лява – изтъкна говорителят ни.

Той припомни думите на Тодор Живков, който казва, че системата трябва така да се смени, че нищо да не се промени съществено. И този принцип, тази стратегия се изпълнява у нас днес.

Освен политическия анализ на ситуацията у нас, Момчил Дойчев изтъкна, в подкрепа на свои твърдения, доста примери от политически и исторически събития в световен мащаб, което предизивка интереса на присъстващите.

Истините, които доц. Дойчев ни припомни – за агентите, които все още си присъстват в отделни сфери на обществено-политическия живот у нас – в полиция, министерства, в президентството, назоваването на конкретни имена и случаи, категорично и безапелационно доказаха основните твърдения на говорителя и на присъстващите, които взеха отношение по темата, че имаме нужда от основна промяна у нас и тя минава през лустрацията.

Горещо препоръчваме да изгледате цялото видео тук:

И ни пишете, ако имате въпроси!


Отзвук: Д. Беличовска
Снимки: Естер Илиева

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *