Представяме ви видеозаписа на юнското събиране на Дискусионен Клуб “Свободна България”. На 07.06.2022г. г-н Георги Георгиев говори по темата “Герои и антигерои”.Тя бе референция към 02.06 – Денят на Ботев.

Д-р Даниела Беличовска започна с дефиницията на Илия Йовчев за патриотизма и героизма във в. Родолюбец от 1898 година:
“Малцина разбират, че истинският патриотизъм е един жив идеал, който води хората да живеят за Отечеството си, именно тогава, когато няма никаква нужда да умират за него. Да, истинският героичен патриотизъм не е толкова в кратковременния себепожертвователен дух на бойното поле, колкото в здравото честно и постоянно изпълнение на ежедневните ни анагажименти в дома, семейството, работата ни.” Към това тя добави и гражданската ни съвест, като направи анонс към юлското ни събитие, в което ще говорим повече на тази тема.

Господин Георгиев, от своя страна, някак естествено продължи този цитат, почитайки паметта на баща си, който в този ден е щял да навърши 70 години, каза, че той е един от неговите лични герои.
“Не защото притежаваше някакви свръхчовешки качества, а защото изживя живота си честно. А в днешно време честността се превърна в геройство. Да бъдеш честен човек, едва ли не, те прави герой.”

Темата за геройството е важна тема, голяма тема, но нашият говорител акцентира върху това за кого е важна тя. Не за героите – защото тях ги няма сред нас и повечето от тях са признати посмъртно, а за всеки от нас, лично, за всеки човек и за обществото ни като цяло:

“Важен е примерът, който те дават, искрата, която ни предаваха през годините, за да не губим посоката, да не губим пътя. Най-важното е примерът, който крепи вярата в нас. Примерът, който ни напомня винаги, че и в най-мракобесните и мрачни времена винаги е имало непримирими хора. Винаги е имало такива, които са отстоявали правдата, отстоявали са истината и са се борили за честни каузи, те никога не са се отказвали. Този пример ще ни даде вяра и него ще възпитаме в поколенията след нас. Нашата мисия и нашата задача е следата, която трябва да оставим след себе си. “

Говорителят ни продължи с ред примери, как ценни термини, като думата “права и свободи” и “патриоти” са опорочени от антигероите – предателите на нашето време. Зададе въпроси, като “Защо го позволихме това?” Каква е нашата оценка за истинските герои, “Как да ги пресеем, как да ги оценим? Има ли ги сред нас, няма ли ги?”.

Всичко това, което той сподели, както и въпроси, по повод тяхната дейност и някои резултати от това, към ден-днешен, може да видите в пълния запис на тази среща-дискусия:

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *