, , ,

Дали Байдън не стои зад провалът на Израел с Хамас?

И така… как изобщо е възможно Хамас да успее да пробие отбраната на Израел и да направи това, което направи? Изключително обезпокоително.

Историята се повтаря или?

Дълбоката държава в действие? Байдън казва на израелците да си траят? Колко отвратително би било това, ако е вярно?

⚠️This статията е публикувана само няколко дни преди 10/7

“…Преди войната Йом Кипур Израел получи множество предупреждения, че предстои нападение. Йорданският крал Хюсеин лично беше долетял, за да предупреди Голда, че войната предстои.
“Ако ударим първи, няма да получим помощ от никого”, бе заявила Голда Меир.

Ако Израел беше ударил пръв, можеше да успее да неутрализира врага и да спаси не само хилядите убити войници, но и милионите, които щяха да бъдат убити, ако Израел беше загубил.

Но Израел нямаше да действа без одобрението на администрацията на Никсън. Голда увери държавния секретар Хенри Кисинджър, че Израел няма да нанесе първи удар, а Кисинджър увери руснаците, че израелците няма да нанесат първи удар, а руснаците увериха египтяните и сирийците, които се готвеха да нанесат първи удар, че няма за какво да се притесняват…

…най-дълбокият провал беше, че Меир позволи на Кисинджър да осакати всеки възможен израелски отговор. Архитектът на една катастрофална външна политика, която е причина за много от днешните проблеми на Америка, искаше Израел да загуби войната.

През пролетта на годината Кисинджър беше казал на египетския съветник по националната сигурност, че “ако искате да се намесим заедно с Израел, ще трябва да създадете криза. Ние се занимаваме само с управление на кризи. Ще трябва да “пролеете малко кръв”.

…Израелското военно ръководство днес разчита на същия елит, който все още не е изпробван в нито един голям военен конфликт. Ако войната от Йом Кипур се повтори, няма съмнение, че повечето от новото поколение израелски войници ще реагират също толкова героично, както и в по-малките конфликти срещу ислямските терористи, но генералите остават под въпрос.

За разлика от старите генерали, които поемаха инициативата, сегашните израелски генерали, подобно на американските, са съсредоточени върху предотвратяването на войни и избягването на всякаква ескалация на съществуващите конфликти.

Американските генерали, обсебени от идеята да избягват конфликти, прикриват състоянието на военна неподготвеност. Израелските генерали, които се страхуват от всякакви конфликти, може би правят същото…

…Петдесет години по-късно Израел все още не може да си позволи да нанесе първи удар.

…И все пак, точно както по време на войната Йом Кипур, може да настъпи часът, в който израелските лидери ще трябва да решат дали да ударят първи, без да получат разрешение от Вашингтон, или да се изправят пред унищожението на своята нация.”

Източник: https://www.israeltoday.co.il/read/50-years-ago-israel-was-nearly-destroyed/

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *