Илон Мъск предупреждава, че цивилизацията ще се “разпадне”, ако хората нямат повече деца

Главният изпълнителен директор на Tesla заяви, че макар “много хора” да смятат, че “населението се разраства неконтролируемо”, нашият проблем е “напълно противоположен”.

Главният изпълнителен директор на Tesla и основател на SpaceX Илон Мъск предупреди в понеделник, че светът е застрашен от колапс заради ниската раждаемост, противно на общоприетото мнение, че светът е застрашен от пренаселеност. “Мисля, че един от най-големите рискове за цивилизацията е ниската раждаемост и бързото ѝ намаляване”, заяви бащата на шест деца на годишния Съвет на изпълнителните директори на The Wall Street Journal в понеделник вечерта, според New York Post. “И все пак толкова много хора, включително и умни хора, смятат, че в света има твърде много хора, и смятат, че населението расте неконтролируемо”, продължи Мъск. “Това е точно обратното. Моля, погледнете цифрите – ако хората нямат повече деца, цивилизацията ще се срине, помнете ми думите”.

Казаното от Мъск е “в отговор на въпрос за това как все още неизлязлата на пазара Tesla Bot на неговата компания може да реши проблемите с работната ръка”, съобщи New York Post.

Tesla Bot е хуманоиден робот, за който Мъск заяви, че е предназначен за извършване на работа, която е “скучна, повтаряща се и опасна”. В понеделник той добави, че Tesla Bot може да бъде “генерализиран заместител на човешкия труд с течение на времето” – което ще става все по-важно, ако предлагането на човешка работна ръка намалее. Само няколко известни личности бият тревога за срива на населението. Мъск вече няколко пъти е предупреждавал публично за намаляването на раждаемостта.

През август 2019 г. на Световната конференция за изкуствен интелект в Шанхай Мъск заяви, че според него “най-големият проблем, с който светът ще се сблъска след 20 години, е демографският срив”, като също така отбеляза: “Повечето хора смятат, че имаме твърде много хора на планетата, но всъщност това е остаряло мнение.”

Статистическите данни показват, че темпът на нарастване на световното население като цяло рязко намалява от 1970 г. насам, когато е бил 2,06% годишно, а сега е спаднал до сегашния темп от 1,05% годишно.

Още през 2017 г. Мъск отбеляза: “Световното население се ускорява към колапс, но малцина изглежда забелязват или се интересуват”, в коментар в Туитър на статия на New Scientist от ноември 2016 г., в която се очаква “срив” на световното население през 2076 г. поради раждаемост под нивото на заместване в половината от страните по света.

Всъщност повечето развити страни не достигат 2,1 деца на жена, необходими за заместване на раждаемостта. Институтът за изследване на населението наскоро сподели, че най-малко 96 държави, или около половината от света, се очаква да бъдат с раждаемост под нивото на заместване на населението за периода 2020-2025 г.

Източник:

Elon Musk warns civilization will ‘crumble’ if people don’t have more children – LifeSite

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *