Китайските комунисти ще ползват изкуствен интелект за прокурор. Издавал присъди с 97% точност.

Китайски учени под опеката на комунистическата партия, твърдят, че са програмирали изкуствен интелект да открива престъпления, да повдига обвинения и да издава присъди с 97% точност.

Според изданието South China Morning Post изследователите били разработили технология, която може да преценява престъпни деяния и да издава присъди въз основа на 1 000 заявени “черти” от приблизително 17 000 действителни случая от 2015 до 2020 г. Т. нар. Lex ex machina вече е тестван от най-голямата окръжна прокуратура в Китай – Шанхайската народна прокуратура в Пудун, и се е оказал особено ефективен срещу най-разпространените престъпни деяния в Китай, като хазарт, безразсъдно шофиране, кражби и измами. Те се надяват, че скоро той ще може да разпознава и по-сложни случаи. “Системата може до известна степен да замени прокурорите при вземането на решения”, казва професор Ши Юн, ръководител на изследването, в изявление, публикувано в Management Review.

Използването на изкуствен интелект в правоприлагането отдавна е критикувано от политически активисти и инженери, които твърдят, че съществуващите технологии не винаги са достатъчно подробни, за да се справят добрев в тази област, която хората все още не са овладели. Няколко проучвания показват, че изкуственият интелект не е в състояние напирмер да открие т. нар. “реч на омразата” онлайн. В други случаи изкуствения интелект изглежда дава предпочитание на по-бели лица на екрана.

Въпреки очевидните си недостатъци машинното обучение вече се изпробва в съда. По-рано тази година Асошиейтед прес сложи под мониторинг мъж от щата Оклахома, обвинен в убийството на съсед, като използва затъмнено видеонаблюдение и патентован алгоритъм ShotSpotter, който анализира т. нар. “шум” в кадрите, за да определи, че Уилямс е застрелял мъжа.

Понастоящем технологията ShotSpotter се използва в около 110 американски града и може да стигне до 95 000 щ. д. на квадратна миля покритие. Публикувано през април проучване обаче установи, че местните правоприлагащи органи вероятно не се ползват много от това, за което са платили, като един от изследователите заяви, че тяхно проучване “счита, че в дългосрочен план технологията не намалява насилието с огнестрелни оръжия или на броя на убийствата и арестите, свързани с използването на огнестрелни оръжия. “

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *