, ,

Китайският и руският диктатор ще създават нова глобална антизападна сила

Руският президент Владимир Путин и китайският лидер Си Дзинпин се срещнаха в четвъртък за първите си разговори на четири очи след началото на конфликта в Украйна, като демонстрираха стратегическите си връзки в разрез със Запада.

Седейки един срещу друг на две дълги заоблени маси и заобиколени от помощници, двамата лидери се срещнаха в кулоарите на срещата на върха на Шанхайската организация за сътрудничество (ШОС) в бившия съветски Узбекистан.

Срещата беше част от първото пътуване на Си в чужбина от началото на пандемията, а за Путин – възможност да покаже, че Русия не е напълно изолирана въпреки усилията на Запада.

“Китай е готов да положи усилия заедно с Русия да поемат ролята на велики сили и да играе ръководна роля за вливане на стабилност и положителна енергия в един свят, разтърсван от социални сътресения”, каза Си на Путин по време на разговорите.

Китайският държавен телевизионен канал CCTV също цитира Си, който заяви, че Китай е готов да работи с Русия в подкрепа на “основните интереси на другата страна”.

Путин отправи ясен критичен поглед към Съединените щати, които водят усилията за подкрепа на Украйна и за налагане на санкции на Русия.

“Опитите за създаване на еднополюсен свят напоследък придобиха абсолютно уродлива форма и са напълно неприемливи”, заяви Путин.

Източник: Newsmax

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *