Най-задлъжнялата корпорация в света пред банкрут – възможен срив на световната финансова система!

Днес китайската корпорация Evergrande Group отново просрочи лихвените си плащания към международни инвеститори.

Дори DMSA, Германската агенция за пазарен скрининг, която също е инвестирала в тези облигации, не е получила никакви лихвени плащания до днешния край на гратисния период. Сега DMSA подготвя процедура по несъстоятелност срещу Evergrande и призовава всички инвеститори в облигации да се присъединят към нея.

China Evergrande Group, вторият по големина строителен предприемач на недвижими имоти в Китай, просрочи лихвените плащания по две облигации още през септември, като 30-дневният гратисен период все още изтичаше през октомври.

Малко преди края на гратисния период обаче обществеността беше подведена от слухове за предполагаеми лихвени плащания.

Международните медии също приеха слуховете за даденост. Единствено DMSA още по това време призна фалита и доказа в свое проучване, че фалитът на Evergrande, най-задлъжнялата корпорация в света, в крайна сметка може да доведе до “Големият рисет”, т.е. до окончателния срив на световната финансова система.

“Но докато международният финансов пазар досега посрещаше финансовите сътресения около разклатения гигант Evergrande със забележително базово доверие – може да се каже също: със забележителна наивност – централната банка на САЩ Фед потвърди нашето мнение вчера. В последния си доклад за стабилността тя изрично изтъкна опасностите, които сривът на Evergrande може да има за световната финансова система.” Д-р Марко Мецлер, старши анализатор в DMSA

За да може да подаде молба за несъстоятелност срещу дружеството като кредитор, DMSA инвестира в облигации на Evergrande, чийто гратисен период изтече днес (10 ноември 2021 г.). Общо Evergrande щеше да трябва да плати 148,13 млн. долара лихви по три облигации не по-късно от днес. “Но досега не сме получили никакви лихви по нашите облигации”, обяснява Мецлер. Той допълва: “След като банките в Хонконг затвориха днес, сигурно е, че тези облигации не са изплатени”.

Особено проблематично за Evergrande е, че всички 23 облигации в обращение имат клауза за кръстосано неизпълнение.

“Това означава, че ако една от тези облигации не изпълни задълженията си, всички 23 облигации в обращение автоматично придобиват статут на “неизпълнени задължения””, заяви старши анализаторът на DMSA Мецлер.

Това обаче не води автоматично до фалит на Evergrande Group. За да се определи несъстоятелност, трябва да се подаде молба за обявяване в несъстоятелност в съда. Това може да бъде направено или от самото дружество, или от един или повече от кредиторите на дружеството.

Точно това се планира в момента. Мецлер: “DMSA подготвя процедура по несъстоятелност срещу Evergrande. В тази връзка вече водим разговори с други инвеститори. Ще се радваме, ако към нашата група за действие се присъединят и други инвеститори”.

За експерта на DMSA това е ясно: “Веднага щом съдът открие производство по несъстоятелност, Evergrande също ще бъде официално обявен в несъстоятелност – а това е въпрос само на дни.”

Източник: https://www.disclose.tv/creditor-prepares-bankruptcy-petition-against-evergrande/

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *