,

Върховният Съд на САЩ отмени федералният закон позволяващ аборти

С най-историческото и съдбоносно решение от едно поколение насам Върховният съд на САЩ категорично отмени делото “Роу срещу Уейд” – решението от 1973 г., което тогава отмени почти всички закони на отделните щати, регулиращи абортите, и което раздели американския народ както никой друг въпрос през последните 49 години.

С решение 6-3, публикувано в петък, с мнение на мнозинството 5-4, чийто автор е съдия Самюел Алито, становището по делото Dobbs v. Jackson Women’s Health Organization създава ясен нов прецедент за правата на щатите да защитават всички неродени деца. “Ние считаме, че Роу и Кейси трябва да бъдат отменени”, пише Алито. “Време е да се вслушаме в Конституцията и да върнем въпроса за абортите на избраните от народа представители.”

Към становището на мнозинството на Алито се присъединиха съдиите Ейми Кони Барет, Нийл Горсич, Брет Кавана̀ и Кларънс Томас.

Левичарите-съдии Стивън Брайър, Елена Каган и Соня Сотомайор изразиха несъгласие.

Председателят на Върховния съд Джон Робъртс се съгласи с крайния резултат, но не се присъедини към становището на мнозинството от 5-4.

Решението идва 53 дни след безпрецедентното изтичане на проекторешението, с което Politico се сдоби на 2 май. Изтичането на информация доведе до седмици на протести пред домовете на назначените от републиканците съдии, които завършиха с осуетено покушение срещу съдия Брет Кавано.

В същото време активисти, подкрепящи абортите, извършиха серия от поне 63 акта на палеж, вандализъм, унищожаване на имущество, нападения и прекъсване на богослужения срещу църкви, центрове за бременни, организации, подкрепящи живота, и отделни лица в цяла Америка.

“Днес Върховният съд се подчини на действителните думи на Конституцията и отмени жестокото решение от 1973 г. “Роу срещу Уейд”, като отново позволи на отделните щати и Конгреса да приемат закони, защитаващи неприкосновеността на човешкия живот”, заяви президентът на Съвета за семейни изследвания (FRC), Тони Пъркинс.

“Макар да сме благодарни, че тиранията на Роу приключи, ние помним важността на този момент: Това, което Съдът направи, е акт на покаяние, от който ние принасяме плодовете на покаянието, възстановявайки културата на живота в Америка.”

“С това решение индустрията с абортите, изградена чрез експлоатация на жени и убиване на техните деца, ще започва да се срива”, заяви Мери Зок, директор на Центъра за човешко достойнство към FRC. “Въпреки това нашата работа далеч не е приключила. В някои щати злото на абортите, което слага край на живота на едно уникално дете, разбива сърцето на майка и баща и съсипва съвестта на една нация, продължава. Трябва да удвоим усилията си в подкрепа на майките и бащите в нужда. Трябва да подкрепяме ресурсните центрове за бременни с финансови, материални и духовни средства. Трябва да проведем трудните разговори с нашите съседи за достойнството на човешката личност, започващо в утробата на майката.”

От решението по делото “Роу срещу Уейд” преди 49 години в САЩ са извършени около 63 милиона аборта. Абортите са се превърнали от незаконни в 30 щата през 1973 г. в индустрия за милиарди долари днес.

През 2020 г. “Планирано родителство”, най-големият бизнес в областта на абортите в САЩ, отчита над 1,6 млрд. долара приходи, включително над 618 млн. долара от американските данъкоплатци.

Източник: https://washingtonstand.com/news/breaking-supreme-court-overturns-roe-v-wade

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *