, ,

Гръцките сили за сигурност предотвратиха джихадистско кръвопролитие в Атина

АТИНА, Гърция – Разкрита е пакистанска джихадистка група, действаща в гръцката столица, ръководена от мъж, издирван за убийство в Иран, който е вербувал двама мъже на 27 и 29 години да извършат серия от целенасочени терористични нападения срещу невинни цивилни и еврейски ресторант/синагога.

Терористичната организация е ликвидирана от гръцката полиция и служители на разузнаването.

Първата цел на поредицата от нападения, чието планиране е било почти завършено, е бил еврейски ресторант, който е функционирал и като синагога. Ресторантът-синагога се намира в централния атински квартал Псири.

Бъдещите терористи са избрали да атакуват или с оръжие, или с експлозиви, или с подпалване в момент, когато в сградата ще има повече от 50 души. С други думи, целта е била масово кръвопролитие.
За всеки убит човек двамата пакистански извършители щели да получат по €15 000 евро от пакистанския ръководител на терористичната мрежа, съобщава Proto Thema.

Разплитането на случая започва преди два месеца, когато информация за дейността на мрежата достига до Националната разузнавателна служба (НРС) на Гърция. Информирана е и Службата за борба с тероризма.
Двамата пакистанци, които работели различни физически дейности в Атика и в провинцията, веднага били забелязани от служители на разузнаването и на 15 и 16 февруари били арестувани, тъй като нямали необходимите документи за легално пребиваване в Гърция.

От мобилните им телефони са открити съобщения с лидера. Двойката е извършвала наблюдение на улица “Езопу” в Псири. След това са получили последните инструкции за извършване на нападението и са започнали да търсят още хора, които да им помогнат да извършат терористичната атака.

Съобщение на полицията

“След координирани действия на гръцката полиция и Националната разузнавателна служба беше разбита терористична мрежа, която с указания от чужбина е планирала удари срещу внимателно подбрани цели на гръцка територия.

“Въз основа на информацията, събрана и обработена от Националната разузнавателна служба, бяха проведени координирани операции на ЕГП и Службата за борба с тероризма (D.A.E.B.) в различни области.

“В контекста на тези координирани действия на двете служби бяха арестувани двама (2) чужденци, членове на ръководството на терористите, които са действали в чужбина, като “мозъци” на мрежата.

“Те имали за цел не само загубата на невинни граждани, но и подкопаването на чувството за сигурност на страната, като едновременно с това да нанесат щети на нейните институции и да застрашат международните ѝ отношения.

“От анализа на иззетата информация и цифрови данни беше разкрито и потвърдено, че членовете на мрежата:

– са избрали за цел на нападението сграда с особено значение,
– извършили са разузнаване на района и планиране на нападението,
– получили са окончателни инструкции за извършване на нападението,
“в изпълнение на тези инструкции те са търсили и други лица за възможно най-добро изпълнение на мисията си.

” Била е образувана наказателна преписка, а в сутрешните часове на 28.03.2023 г. арестуваните лица са били доведени в Атинската окръжна прокуратура и предадени на следовател.

“Разследването продължава”.

Теодорикакос: Приоритет за полицията е националната сигурност

В посланието си относно разбиването на терористичната мрежа министърът на защитата на гражданите Такис Теодорикакос заяви: “Националната сигурност и справянето с всяка форма на риск от терористична атака срещу цели в страната са приоритет за гръцката полиция и ключова област на сътрудничество с Националната разузнавателна служба.”

“Неотдавна Службата за борба с тероризма на гръцката полиция, в сътрудничество с Националната разузнавателна служба, разби мрежа на терористична организация, в която са участвали чужденци, които тази сутрин бяха изправени пред съда.

“Тази операция още веднъж потвърждава, че органите за сигурност на страната поддържат готовността си на много високо ниво, за всички гърци и всички посетители на нашата родина”.

Неотдавна стана ясно, че до 50 000 пакистанци живеят в Гърция с фалшиви документи, като повечето от тях са влезли в страната, представяйки се за сирийци по време на бежанската криза през 2015-2016 г., и нямат истински официални документи или документи за самоличност.

Източник: https://greekcitytimes.com/2023/03/29/greek-police-uncover-pakistani/

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *