Срив на европейските инвестиции в Китай

Европейските корпоративни инвестиции в Китай – ключов източник на западни технологии и капитали, откакто Китай започна да отваря икономиката си преди четири десетилетия – намаляват рязко и вече се ограничават до няколко международни компании, показват три нови доклада.

Намаляването на инвестициите е последният от поредицата зловещи признаци за китайската икономика. Пазарът на недвижими имоти се срива, като в много китайски градове цените намаляват, тъй като обемът на сделките рязко спада. Потребителските разходи пресъхват заради строгите политики на “Ковида нула”, които доведоха до блокиране на магазините в много градове. Американските инвестиции в Китай намаляват и поради геополитическото напрежение.

Публикуваните статистически данни за преките чуждестранни инвестиции в Китай показват, че като цяло те постепенно нарастват. Но по-голямата част от това, което Китай отчита като чуждестранни инвестиции, са пари, пристигащи от Хонконг, които обикновено се състоят от пари от континенталната част на страната, които за кратко време са били прехвърлени през Хонконг като мярка за минимизиране на данъците.

Нов анализ на нюйоркската изследователска фирма Rhodium показва, че т.нар. инвестиции на зелено от Европейския съюз и Великобритания в нови заводи и други инсталации са спаднали.

Според Rhodium тези инвестиции са намалели до малко под 2 млрд. долара през първата половина на тази година в сравнение с 4,8 млрд. долара през първата половина на миналата година.

Шепа германски производители, като Volkswagen, представляват по-голямата част от малкото европейски инвестиции, които все още се правят в Китай. Те набират средства за тези инвестиции най-вече като задържат в Китай печалбите, генерирани от китайските им дъщерни дружества, вместо да изпращат пари от родната си страна.

“Няколко големи фирми поддържат цифрите там”, казва Ноа Баркин, управляващ редактор на китайската практика на Rhodium. “Много други преразглеждат присъствието си.”

Европейската търговска камара в Китай заяви в друг доклад, публикуван в Пекин в сряда сутринта, че европейските компании са разочаровани от трудностите при привличането на ръководители и служители от чужбина в Китай, който строго ограничи международните пътувания, за да намали риска от избухване на коронавируси.

Преди пандемията Китай разрешаваше шест до седем милиона международни пристигания на месец. Но през юли, последния месец, за който има налични данни, те са били само 146 000 души – малка част от трите милиона, летящи за Сингапур през юли тази година.

През второто тримесечие китайската икономика нарасна само с 0,4 % спрямо предходната година – анемичен темп, който направи китайския пазар по-малко привлекателен за чуждестранните инвестиции.

Председателят на камарата Йорг Вутке заяви, че от началото на пандемията нито една нова европейска компания не е навлязла на китайския пазар и че всички, освен най-големите европейски компании, губят интерес.

“Те дори не искат да чуят Китай”, каза той и добави, че предпочитанията на компаниите са “очевидно в Югоизточна Азия, Индия и други части на света”.

Във вторник Шведската търговска камара в Китай публикува проучване сред своите членове, според което много от тях също са песимистично настроени относно инвестиционния климат в Китай. Членовете на шведската група са обезпокоени от строгия контрол на пандемията, включително карантината от 11 дни за хора, пристигащи от чужбина, както и други ограничения на международните пътувания.

Желанието на Китай да купува вносни стоки – от луксозни продукти до фабрично оборудване – също се забавя, заявиха от камарата. Китай се стреми да изгради по-голяма самостоятелност чрез програми като “Произведено в Китай 2025”, които дават предимство на местното производство пред вноса.

За разлика от Съединените щати, преди пандемията Европа имаше само малък търговски дефицит с Китай. Но през първата половина на тази година Китай е закупил европейски стоки на стойност едва 112 млрд. долара, докато е изнесъл 302 млрд. долара. Задълбочаващият се дисбаланс накара европейските компании и държави да бъдат по-склонни да изразяват загриженост относно китайските политики.

В своя доклад Европейската камара препоръча на китайското правителство редица политики за съживяване на чуждестранните инвестиции. Сред тях са улесняване на полетите на европейските авиокомпании до Китай и неподпомагане на бойкота на европейските стоки от страна на китайските потребители заради спорове, като например политиката на Китай в областта на правата на човека.

Източнк: https://2×1.io/7dZ73C

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *