,

Започна ли вече в САЩ президентската кампания за 2020-та година?

Президентът Тръмп е решен да спечели един от най-демократичния (ляв) щат на изборите през 2020 година. Много от местните хора и консервативните коментатори също смятат, че това е възможно. А това би било удар за американската левица, който ще ги прати в несвяст за дълго време.

Щатът, в който са били изобретени водните ски и е известен със своите над 10 000 езера; който даде на Америка корпорациите General Mills, 3M, Target, Best Buy, Клиниката Мейо и вице-президентите Хюбърт Хъмпфри и Уолтър Мондейл, е известен в политическите анали с това, че по време на президентската кампания от 1980 година, е само един от неколцината либерални щати гласували за Картър, а не за Рейгън. (Номер 10 на картата, Източник: Wikipedia). До последните избори щата Минесота се считаше толкова стабилно ляв по време на президентски избори, че кандидатите на Демократическата партия само идваха да събират средства от своите поддръжници, но не и да се стресират с ненужни кампании при толкова гарантирани леви гласове.

 

Президентските избори през 2016 година обаче промениха баланса на влияние, който е доминирал този либерален щат за десетилетия. Едва дни преди изборите, Доналд Тръмп посети Минесота и даде ясен сигнал, че има за цел да спечели щата. Въпреки това загуби, но с много малък процент. Загубите бяха в район известен като Желязната верига (The Iron Range), богат на минерали, мед, а в миналото и на въгледобив.

Пристанищния град Дилут

На 20 юни, в сряда, президента Доналд Търмп посети Минесота за първи път след избирането му за президент. Домакин беше град Дилут, важен пристанищен, университетски и културен център на щата Минесота и най-големият американски град по бреговете на т. нар. Горно Езеро – най-голямото от петте Големи езера в Северна Америка и най-голямото естествено езеро в света.

Защо е важно това посещение на американския президент в един град, характерен със своите докове и пристанищни работници?

Президентът Донлад Тръмп взриви 9 000 души в препълнената спортна зала, хиляди останаха навън.

По всичко изглежда, че Минесота продължава да е стратегически важен щат за г-н Тръмп и той възнамерява да дава за пример икономическото възстановяване тук и процъфтяването на региона в своята кампания през година 2020. Това стана повече от ясно днес дори чрез шапките и фланелките, които се продаваха масово в района на залата, много от които вече не са с надпис “Да направим Америка велика отново”, а “Да запазим Америка велика”. – мотото на г-н Тръмп за кампания 2020. Речите на Президента и неговите местни политически партньори също клоняха в тази насока.

С други думи кампанията през 2020 година вече е в ход!

Хиляди хора чаках с часове на километрични опшаки, за да се опитат да влязат на събитието с президента Тръмп.

 

Малко повече от 500 дни след встъпването му в длъжност, президентът Тръмп вече може да се гордее като един от най-деятелните и продуктивни президенти в историята на САЩ.

На кръглата маса, състояла се преди вечерното масово събитие, г-н Тръмп говори надълго и нашироко за своите постижения, даде възможност и на собственици на компании, както и на обикновени работници, да се изкажат. Разказите и статистиките бяха впечатляващи!

Създадени са 3.4 милиона нови работни места; отчетени са най-ниските нива на безработица между черно и латино населението в историята на САЩ. Най-ниските нива на безработица сред жените. Заявките за помощи на безработните са в най-минималните си равнища от 44 години насам!

Над 9 000 души препълниха хокейната зала, най-голямата в града.

Собственик на минна компания излезе и каза на г-н Тръмп: “Вие сте мъж, който държи на своята дума! Казахте, че ще поставяте отсега – нататък американските работници на първо място… и го направихте! Администрацията на Обама парализира нашата индустрия. Наложиха ни 600 нови регулациионни правила, изписани в 97,000 страници – а вие г-н Президент се заехте веднага с анулирането на регулациите на Обама. Благодарение на вас, сега работодателите плащат по-добре, безработицата пада, надеждата се връща при нас, търсят ни за проекти и бизнес. За нас вие сте Железен Президент! Помогнете ни и не допускайте бюрократите да ни разрушават живота!”

 

Протестиращите

Няколко стотинте протестиращи левичари се събраха в центъра на града. Внимание им обръщаха само левите медии.

Събитието с Президента Тръмп разтърси целия град. Над 9000 души запълниха най-голямата спортна зала в града, а хиляди други не успяха да влязат. Имаше и няколко стотин левичари-протестиращи, АНТИФА и други подобни радикални елементи. С бум в икономика какъвто се случва в момента, надали някой обръща много внимание на една шепа левичари – освен може би левите медии, които винаги търсят именно такива бунтари и анархисти за своите тенденциозни материали.

 

Връзка с България?

Няколко са историите, които свързват България с щата Минесота, въпреки, че за това няма да намерите много информация в Интернет. В щата Минесота има неголяма българска общност (в сравнение с градове като Чикаго, Лос Анджелис и Ню Йорк), но въпреки това връзките на хора и компании с България са трайни и значими.

Освен летните студентски бригади по курортите и увеселителните паркове на Минесота, където са работили хиляди български студенти, една от най-успешните IT компании в Минесота (Mentor Mate), усилено рекламира своя успех, изцяло реализиран от програмисти живеещи в България.

Друг един прятел на България – водачът на републиканците в Сената (горната камара на Конгреса на Минесота), Сенатор Пол Газелка, през 2005 година беше говорител на голяма международна конференция, организирана от български протестанти, днес той е един от най-влиятелните лидери в щата след Губернатора.

Президентът Доналд Тръмп заедно със Сенатор Пол Газелка, лидер на републиканците в Сената на Минесота и приятел на България, посетил страната ни през 2005 година като говорител на конференция на български протестанти.

 

Посланието на Доналд Тръмп

Посланието, което Президента Тръмп имаше за щата Минесота е послание за икономическо възстановяване, за изчистване на корупцията във ФБР, за изгражаднето на стената по южната граница и за възвръщането на статута на Америка като лидер на световната сцена. Това послание резонира с работниците, малкия бизнес и големите корпорации. Хилади обикновенни хора, някои от които не са били политически активни за години, са поддръжници на Президента.

В своя обичаен стил, Президентът посочи обвинително фалшивите медии в залата и безпощадно заклейми демократите (левите) и нелегално пресичащите границите, като отговорни за кризата по южната граница.

Изключително много позитивна енергия, голямо семейно събитие – така може да се опише събитието с Президента Тръмп. А може също и да се представи и като репетиция за предизборната президенстка кампания през 2020 година.

И двете биха били верни!

Георги Бакалов

Дискусионен Клуб Свободна България

www.svoboda21.com

 

 

 

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *